петък, 6 февруари 2015 г.

Крем карамел в тава


Аз и крем карамела...
Какво да ви кажа... Сигурно това, което ще напиша ще прозвучи на голяма част абсурдно, но напук на всички правила за крем карамел, аз го обичам в тава и с много шупли. Ей така - карамелът хууубавичко да се настани в крема. И да е прилично сладък. 

Нямам рецепта за крем карамел в блога, точно защото не го правя по приетите правила. Обаче тази седмица пуснах горната снимка в нашата (с Пеп) група във фейсбук (Пропуснали ли сте я? Може да я намерите тук https://www.facebook.com/groups/343964305776279/). И ми поискаха рецептата. Затова ще я напиша. Може пък и някой друг да обича крем карамел като мен. 

Продукти:

8 яйца
1 л. прясно мляко
2 ванилии
12 с.л. захар

За карамела - 150 г захар


Яйцата се разбиват със захарта добре. Аз с миксер  Прибавя се млякото и ванилията и се бърка много хубаво, до пълното стопяване на захарта.
Захарта се слага да се карамелизира. Може и директно в тавата, може и в друг съд и после да я изсипете в тавата. Отгоре се изсипва яйчната смес.
Пече се в загрята на 150-160* фурна до готовност.

Не се пече на водна баня! Просто слагате тавата във фурната.

Ако използвате керамична тава както на снимката, за да не се спука, задължително стопете захарта в друг съд. Постепенно загрейте тавата и чак тогава изсипете карамела, защото в противен случай има голяма вероятност да се спука.










6 коментара:

  1. аа на шупли и аз обичам! И Мишо е майстор на крем карамел в тава, като го прави съвсем умишлено в нея, защото като седне до тавата и ........ всичкия сос отдолу го омита с лъжицата :) Затова - в купички. Всеки да си знае соса.
    А като гледам колко сос има твоя ме яд, че не си взех една купичка крем-карамел с мен на работа :)

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, колкото и абсурдно да звучи:)), но все едно първие изречения съм ги писала аз, или поне съм си ги мислила:))
    И аз обичам крем карамела в тава, като деца мама така го правеше, и да на шупли:))
    Знам ли що сега не го правя така, модернизирахме се вече, взехме уж да се учим от майстори-готвачи, но това сякаш доста ни отдалечава от домашната кухня...
    Пък от тавата - всеки да си хапва колкото му се иска, така де - в нащо семейство сме пример, че комунизма не е утопия - от всекиго според възможностите, на всекиго - според потребностите:))
    Хубави почивни дни, а аз грабвам лъжицата:))

    ОтговорИзтриване
  3. В тава, без тава- все е любим! Поздрав, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  4. от години го правя по този начин,позволявам си да споделя една тънкост-сместта като я изсипвате в тавата прекарайте я през сито или цедка,няма шупли!

    ОтговорИзтриване
  5. А какъв размер е тавата?

    ОтговорИзтриване
  6. Тавата е приблизително 20 на 30 см.
    Извинявайте за късния отговор.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...