понеделник, 16 февруари 2015 г.

Болярска пита със сирене


Рецептата за тази питка или това огромно питище  от много време обикаля в интернет и е многократно изпробвана и доказала своите качества. Има няколко рецепти, които можете да откриете, аз ще ви предложа моята. А дали ще добавите сирене или не, винаги ще получите прекрасна пита. Ако сложите и шарена сол, ооо, вкусотияяяя!!!!

Продукти:

400 мл хладка вода
1 кубче прясна мая
4 яйца
80 мл олио
2 с.л. кисело мляко
щипка сода
1 с.л. захар
1 с. л. сол
около 1 кг брашно

60-70 г разтопено масло
около 300 г сирене


Маята се разтваря в хладката вода заедно със захарта.
В пресятото брашно се прави кладенче и там се слагат 3 яйца и 1 белтък (жълтъкът остава за намазване), олиото, содата, разтворена в киселото мляко, солта и разтворената мая. Меси се хубаво меко нелепнещо тесто. На мен ми отне малко повече от килограм брашно.
Когато месите, в началото сложете 2/3 от брашното, после добавяйте по малко, докато тестото ви хареса. Оформя се на 4 топки и се оставя да втаса, покрито с чиста кърпа.
Всяка топка се разточва на голяма кора с размер около 30 на 40 см. Намазва се с разтопено масло и се поръсва със сирене. Подреждат се една върху друга и се завиват на голямо руло.
След това внимателно рулото се изтънява с ръце и се усуква. Завива се на охлюв и се поставя в предварително намаслена тава. Покрива се с кърпа и отново се оставя да втаса.
Останалия жълтък се смесва с няколко капки прясно мляко и олио и питката се намазва с него. По желание се поръсва със семена.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 15 минути, след което фурната се намалява на 160 градуса. Питката се пече дълго и на ниска температура, тъй като става много дебела и има опасност да остане клисава. Ако е нужно, за да не изгори, я покрийте с хартия отгоре, след като хване лека коричка и продължете печенето по този начин до готовност.
След като я извадите от фурната, я извадете от тавата, напръскайте леко с вода и завийте с кърпа. Изчакайте да си обиколи нивката около 20 минути и тогава разчупете.







8 коментара:

  1. Аз съм я пропуснала в нета :)
    Но твоята е чудесна, Ил!

    ОтговорИзтриване
  2. А как ми изникна и някакво месце на малки парченца... Знаеш ли защо, Иле? ;) Ето онова малко квадратче на първата снимка, към долния десен ъгъл. Ами заприлича ми първо на малко парченце шунка. Кой за каквото си мисли... ;)
    Прекрасна ти е питката, поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна питка, Иле! Доста питки съм направила по твои рецепти и тази ще направя! Благодаря за рецептата!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, Илианка - ти си си майсторка на тестото, така че - чудесна!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета :)
    Гери, търпи и шунка тази питка, така че следващия път :D
    Хриси, ще те следя :)
    Дани, ето, вече се смятай за запозната :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ил, разкошна е! Мека, пухкава!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Илианче, ма много пухкава е тази пита!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...