четвъртък, 21 август 2014 г.

Бухти със сирене

Бухтите, които познавам по принцип са тези, които се правят със сода в тестото, разточват се и се изрязват на ромбоиди или други формички.  Или пък тези, които се обръщат сами, докато се пържат. Обаче последния път, ровейки за бухти със сирене в тестото, попаднах на рецептата на Мария, която ми разкри по-лесен начин за правене. По-точно, без да се разточва тестото. Привърженик съм на лесното и без колебание реших да пробвам. Към моята традиционна рецепта за бухти добавих сирене и приложих нейната техника. Е, моите - за разлика от нейните се получиха продълговати, но пък са много, много вкусни.

Продукти:

3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. сода
около 1 кг брашно
350 г сирене

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Содата се кипва в киселото мляко и се изсипва в кладенчето, където се слагат и яйцата, натрошеното сирене и солта. Меси се нелепнещо тесто. Оставя се поне 20 минути да почине. Разделя се на две части. Всяка част се оформя на фитил с диаметър около 10 см, който се нарязва на кръгчета с дебелина около един сантиметър. Всяко кръгче се дърпа с ръце докато се оформи желаната по дебелина и форма бухтичка. Ако тестото лепне, се потапя в малко брашно преди да се оформи. Загрява се повече олио и бухтичките се изпържват от двете страни до златисто. Хубаво е да си оформите предварително десетина и тогава да започнете да ги пържите. 

5 коментара:

  1. Иле, страхотни са! И със смокиново сладко, ммм! А бабата на любимия има още по-лесен начин. Прави по-рядко тесто (по-гъсто от кексово) и направо с лъжицата гребва и пуска в мазнината. Прекрасни й се получават!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако ги разточите и нарежете на квадрати, след пържене ще се надуят и можете да ги "пълните" с каквото ви харесва. В нашия край им казваме мекици с квасено мляко:)) Всъщност няма значение името, вкусни са както и да ги наречем:)) Благодаря за подсещането за утрешната закуска.

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, точно смятах да правя онези мекици, които
    пренощуват в хладилника и сега
    ми отваряш нов дерт :)
    Чудесни са, Ил!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм правила нещо подобно с извара, но не съм опитвала вариант със сирене, много ми допадна идеята :)
    Ще се пробват тези пухчета :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Радвам се, че се харесват и на вас!
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...