неделя, 3 декември 2023 г.

Свински джолан с хрупкава коричка и доматен сос


 Това ястие може да не изглежда много симпатично на вид, но ви уверявам, че е превъзходно на вкус. Комбинацията на добре сварения джолан, запечен с кашкавал и пармезан и положен върху ароматен доматен сос е просто вълшебна. Дълго се чудих как точно да го приготвя този джолан, който ме чакаше в хладилника и накрая избрах този вариант. 

Ястието може да сервирате и без соса, ще бъде превъзходно мезе и за вино, и за бира. Много ми хареса, наистина. Приготвянето е лесно, макар и да отнема време, защото джоланът трябва да се свари добре, преди да се запече. Но пък си заслужава. Аз го сварих в мултикукър Инстант пот и така си спестих време. А с бульона направих супа. Не си и помисляйте да изхвърляте бульон от джолан. Той е много богат на естествен желатин и затова аз го претворих във вкусна супа.

И така. Рецептата.


Продукти за джолана

1 свински джолан - при мен беше преден, но задния е с повече месо и може би е по-добре

10 зърна черен пипер

3-4 зърна бахар

1 дафинов лист

сол

за запичането

1 ч.л. червен пипер

смлян черен пипер

4 с.л. галета

4 с.л. натърган пармезан

100 г кашкавал

5-6 клонки магданоз

около 1 равна ч.л. чесън на прах

2 с.л. олио

20 г краве масло

Продукти за соса

1 компотен буркан настъргани домати или от консерва

4-5 скилидки чесън

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. захар или на вкус

200 мл вода

чубрица

риган

черен пипер

сол



Джоланът се измива и се слага в тенджера. Залива се с вода, посолява се и се слагат бахара, черния пипер на зърна и дафиновия лист. Слага се да се вари, докато се свари добре.

В Инстант пот го сварих на високо налягане за 40 минути. Ако джоланът е заден, може да увеличите времето за варене с 5-10 минути. 

Докато джоланът се вари, се слага и соса. В тенджера или по-голям тиган се изсипват доматите, посоляват се и се подправят със захар. Сипва се водата и се оставят да се варят, докато водата изври. След като се редуцират,  се слага нарязания на филийки чесън, мазнината и подправките. Разбърква се хубаво и се оставя на котлона за още две-три минути да къкри на слаб огън.

Фурната се загрява на 190 градуса.

Смесват се настърганите кашкавал и пармезан с галетата, чесъна на прах и нарязания на ситно магданоз.

Свареният джолан се изважда от бульона, оставя се малко да изстине и се обезкостява, като се нарязва на големи парчета. Месото се слага в тава, прибавят се двете лъжици олио, червен и черен пипер, разбърква се добре. Залива се с 2 черпака от бульона и отгоре се нарязва кравето масло на парченца. Така се слага да се запече в загрятата фурна. След като леко хване загар, без да се препича, се поръсва с кашкавала и пармезана. Връща се да се запече, докато леко порозовее. Не е нужно да го препичате, за да не стане на подметка.

Сервира се върху доматения сос и се хапва горещо. 

Както казах и в началото, рецептата спокойно може да мине и без доматения сос и да си имате едно страхотно мезе.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...