събота, 1 октомври 2022 г.

Гозбата на България: За едни вкусни миди с ориз и прекрасна лятна постна манджа от с. Селце

 

В последния епизод на Гозбата на България нашите приключенци Патрисия и Евгени се озоваха в интересното Селце. Техен домакин бе кметът на селото Павлина, която предложи да сготвят две много вкусни рецепти – миди с ориз и лятно постно ястие. Макар и вече есен, все още можем да си набавим хубави зеленчуци и да си приготвим лятното ястие. Не знам дали бихте успели да се сдобиете с миди, но рецептата изглежда толкова апетитно, че уверявам ви, заслужава си да се опита. Патрисия и Евгени се справиха отлично с приготвянето на мидите. Дори и да не съм ги опитвала, личи си, че са приготвени много добре. Иии заслужено спечелиха мидения дуел J

В предаването доста детайлно е представен начина на приготвяне и на двете ястия, затова няма да се спирам на това. Но пък искам да ви кажа, че ако ще готвите миди за първи път, е добре да знаете, че първо трябва хубаво да се почисти черупката им. След това е необходимо да се отстранят мустачетата. Нещо много важно: ако има отворени миди, изхвърлете ги, не ги гответе. Трябва да са добре затворени преди готвенето. Всяка мида се измива старателно с много вода. Мидите се отцеждат от водата и тогава се готвят.


Какво се случи по-нататък в предаването? Дим, миризма, овъглен лук… сурови зеленчуци. Добре, че нямаше щети в дома на Павлина J Неее, не тя е причината! Всичко при нея си беше чудесно, дори аз ще опитам нейното ястие, защото точно в такъв вариант не съм пробвала, а ми изглежда така, сякаш много ще ми допадне. Какво се случи ли? Тъкмо се канех да похваля Патрисия и Евгени за сериозния им напредък ииии… те се издъниха. Ех, така ме хвана яд!


Може би е добре тук да ви кажа каква грешка допуснаха. Видно е, че мазнината беше твърде силно загрята, олиото пушеше още преди да изсипят лука в него. И това е моментът, от който тръгна провала. Съветвам ви, ако по някаква причина ви се сгорещи толкова много мазнината, просто отместете тигана или тенджерата от котлона за малко, леко да се охлади, после я върнете и продължете да си готвите, като  разбира се, намалите котлона малко. Това в случай, че рецептата, която готвите не изисква мазнина, загрята на изключително висока температура. Има и такива рецепти, но често е предварително добре уточнено и обикновено в добрите блогове и сайтове се дават съвети за това.

Логично, в крайна сметка Патрисия и Евгени победиха в битката с мидите, но за жалост много се изложиха при готвенето на наглед простата манджа. Все пак изглежда равния резултат ги устройва и те продължават към следващото си приключение, което ще очакваме с нетърпение.

Ако сте пропуснали предаването и шоуто с димната завеса, можете да го видите онлайн на сайта на телевизия Евроком https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya.

Иначе следващия епизод може да гледате на малкия екран в събота от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч, разбира се по телевизия Евроком J

Много мислих каква рецепта да ви споделя след тоз епизод на ”Гозбата на България” и реших да ви предложа две.

Ето първата от тях.

 

Миди с масло и бяло вино

Продукти:

1 кг миди
150 мл бяло вино
70 г краве масло
2 с.л. зехтин
4-5 скилидки чесън
черен пипер
девесил
магданоз
сол

В по-голяма тенджера се слагат маслото и зехтина и се загряват. Прибавя се чесъна и се готви около 30 секунди, като се разбърква. Почистените и измити миди (по начина, който описах по-горе) се слагат в тенджерата. Изсипва се бялото вино и тенджерата се захлупва с капак. Мидите се готвят, докато се отворят. След като са се отворили, вече са готови. Поръсват се с малко сол, черен пипер и пресните подправки.
Преди сервиране, ако има миди, които не са се отворили по време на приготвянето, се отстраняват и се изхвърлят.
Мидите се поставят в подходящ съд и се поливат със соса от готвенето.

И след това си облизвате пръстите J

 

Има още една рецепта с миди, която много харесвам, и тя е Миди с бекон. На някой комбинацията може да се стори странна, но ви гарантирам, че резултатът е изключително вкусен.

 

Миди с бекон

Продукти:

300 г замразени миди - ядки
130 г пушен бекон
2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
1 с.л. краве масло
сол
черен пипер

Мидите се размразяват и се подсушават. Беконът се нарязва на лентички - моите са по-тънки, защото обичам да е добре препечен. Маслото и зехтинът се загряват в тиган и към тях се прибавя бекона. Пържи се 4-5 минути и се добавят мидите и чесъна. Разбърква се и се готви още десетина минути. Подправя се със сол и черен пипер.
Това е. Много бързо и невероятно вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...