В последния епизод на Гозбата на България нашите приключенци Патрисия и Евгени се озоваха в интересното Селце. Техен домакин бе кметът на селото Павлина, която предложи да сготвят две много вкусни рецепти – миди с ориз и лятно постно ястие. Макар и вече есен, все още можем да си набавим хубави зеленчуци и да си приготвим лятното ястие. Не знам дали бихте успели да се сдобиете с миди, но рецептата изглежда толкова апетитно, че уверявам ви, заслужава си да се опита. Патрисия и Евгени се справиха отлично с приготвянето на мидите. Дори и да не съм ги опитвала, личи си, че са приготвени много добре. Иии заслужено спечелиха мидения дуел J
В предаването доста
детайлно е представен начина на приготвяне и на двете ястия, затова няма да се
спирам на това. Но пък искам да ви кажа, че ако ще готвите миди за първи път, е
добре да знаете, че първо трябва хубаво да се почисти черупката им. След това е
необходимо да се отстранят мустачетата. Нещо много важно: ако има отворени
миди, изхвърлете ги, не ги гответе. Трябва да са добре затворени преди
готвенето. Всяка мида се измива старателно с много вода. Мидите се отцеждат от
водата и тогава се готвят.
Какво се случи
по-нататък в предаването? Дим, миризма, овъглен лук… сурови зеленчуци. Добре,
че нямаше щети в дома на Павлина J Неее, не тя е причината! Всичко при нея си беше
чудесно, дори аз ще опитам нейното ястие, защото точно в такъв вариант не съм
пробвала, а ми изглежда така, сякаш много ще ми допадне. Какво се случи ли?
Тъкмо се канех да похваля Патрисия и Евгени за сериозния им напредък ииии… те
се издъниха. Ех, така ме хвана яд!
Може би е добре тук да
ви кажа каква грешка допуснаха. Видно е, че мазнината беше твърде силно
загрята, олиото пушеше още преди да изсипят лука в него. И това е моментът, от
който тръгна провала. Съветвам ви, ако по някаква причина ви се сгорещи толкова
много мазнината, просто отместете тигана или тенджерата от котлона за малко,
леко да се охлади, после я върнете и продължете да си готвите, като разбира се, намалите котлона малко. Това в
случай, че рецептата, която готвите не изисква мазнина, загрята на изключително
висока температура. Има и такива рецепти, но често е предварително добре
уточнено и обикновено в добрите блогове и сайтове се дават съвети за това.
Логично, в крайна
сметка Патрисия и Евгени победиха в битката с мидите, но за жалост много се
изложиха при готвенето на наглед простата манджа. Все пак изглежда равния
резултат ги устройва и те продължават към следващото си приключение, което ще
очакваме с нетърпение.
Ако сте пропуснали предаването
и шоуто с димната завеса, можете да го видите онлайн на сайта на телевизия
Евроком
https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya.
Иначе следващия епизод може да гледате на малкия
екран в събота от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч, разбира се по
телевизия Евроком J
Много мислих каква рецепта да ви споделя след тоз
епизод на ”Гозбата на България” и реших да ви предложа две.
Ето първата от тях.
Миди с масло и
бяло вино
Продукти:
1 кг миди
150 мл бяло вино
70 г краве масло
2 с.л. зехтин
4-5 скилидки чесън
черен пипер
девесил
магданоз
сол
В по-голяма тенджера се слагат маслото и зехтина
и се загряват. Прибавя се чесъна и се готви около 30 секунди, като се
разбърква. Почистените и измити миди (по начина, който описах по-горе) се
слагат в тенджерата. Изсипва се бялото вино и тенджерата се захлупва с капак.
Мидите се готвят, докато се отворят. След като са се отворили, вече са готови.
Поръсват се с малко сол, черен пипер и пресните подправки.
Преди сервиране, ако има миди, които не са се
отворили по време на приготвянето, се отстраняват и се изхвърлят.
Мидите се поставят в подходящ съд и се поливат
със соса от готвенето.
И след това си
облизвате пръстите J
Има още една рецепта с
миди, която много харесвам, и тя е Миди с бекон. На някой комбинацията може да
се стори странна, но ви гарантирам, че резултатът е изключително вкусен.
Миди с бекон
300 г замразени миди - ядки
130 г пушен бекон
2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин
1 с.л. краве масло
сол
черен пипер
Мидите се размразяват и се подсушават. Беконът се нарязва на лентички - моите са по-тънки, защото обичам да е добре препечен. Маслото и зехтинът се загряват в тиган и към тях се прибавя бекона. Пържи се 4-5 минути и се добавят мидите и чесъна. Разбърква се и се готви още десетина минути. Подправя се със сол и черен пипер.
Това е. Много бързо и невероятно вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар