сряда, 8 юни 2022 г.

Още едно пиле фрикасе и за едни прекрасни 14

 


С кое да започна, с кое? С фрикасето или с прекрасните 14?Ми може да не е типична почерпката с пиле фрикасе, но пък що не? Щом това е една от любимите ми рецепти напоследък, защо да не ви я поднеса за 14-годишния рожден ден на Щъркелово гнездо :) Така де :) С удоволствие ви съобщавам, че вчера станаха точно 14 години от създаването на блога. 14 години вдъхновение, 14 години страст, любов и удоволствие, 14 години търпение, 14 години всеотдайност, 14 години споделени моменти, прекрасни приятелства и удовлетворение. 

Бих искала да благодаря на себе си, че въпреки всички предизвикателства успях да продължа да пиша тук. Благодаря на вас, че продължавате да ме четете тооолкова дълго време и да изпробвате рецептите ми! Благодаря на всички партньори на блога, че повярваха в мен и ми помогнаха да се развивам повече!  

Мислех си да пиша повече неща, но май казах най-важното. И то е БЛАГОДАРЯ!

Затова ще мина на рецептата, щото може да реша да пиша още нещо, пък то няма нужда.

Рецептата за това прекрасно Пиле фрикасе видях при Ирма преди известно време. И я приготвях няколко пъти, но така и не стигна до блога. Е, ето я сега изпълненена и споделена с вас. Имам една рецепта за пиле фрикасе написана отдавна, но пиша и тази, защото ми е фаворит и се яде от всички у нас. При Ирма е вариант с телешко, но у нас е с пилешко.

За изпълнението на рецептата може да използвате и останало печено пиле, и сварено пиле. Тук важното е, че не се използва бульон, в който е варено пилето, а се слага само прясно мляко. Така че може да използвате каквото месо решите. На мен така и не ми остава печено пиле, затова си варя за фрикасето. 

Правила съм вариант с гъби и вариант без гъби. Ще ви дам този с гъбите, а вие ако нямате в момента, просто ги пропуснете и давайте нататък от запържването на брашното.

И така, ето моето изпълнение на рецептата.



Продукти за 4 порции:

4 пилешки бутчета

250 г гъби

5 с.л. масло

5 с.л. олио

1 литър прясно мляко

3-4 с.л. заквасена сметана

3 с.л. брашно

сок от половин лимон (може да добавите и повече, ако ви харесва)

2 жълтъка

куркума по желание и на вкус

черен пипер

сол


Бутчетата се почистват и се слагат да се сварят добре в подсолена вода. След като се сварят, се обезкостяват.

Гъбите се нарязват на филийки. 3 с.л. от маслото и олиото се смесват в подходящ съд и се загряват. Изсипват се гъбите и се пържат за кратко до зачервяване. Гъбите се изваждат и се добавят останалите 2 лъжици масло. Като се разтопи маслото, се сипва брашното и се запържва 30-40 секунди. Започва да се налива по малко от млякото, като се разбърква непрекъснато, докато стане гладък сос. Добавя се заквасената сметана, солта и черния пипер. Бърка се постоянно, докато сосът заври и стане плътен. 

Жълтъците се смесват с лимоновия сок. Сосът се измества настрана от котлона и на тънка струйка се прибавят жълтъците. Изсипват се гъбите и накъсаното пилешко месо. Връща се на котлона да поври още минута-две, като се бърка.  

Може да стане дълго писането, но изпълнението е действително много бързо. Опитайте :)

6 коментара:

  1. Честит Рожден Ден на Вашия прекрасен Блог!
    Желая Ви здраве и творческо вдъхновение!!! ♥️🌹♥️

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    годините неусетно минават.Аз даже вече не смятам годините на моя блог.Станаха 8.Толкова бързо мина времето.А твоите рецепти и идеи в блога са прекрасни.Имам няколко любими.Но пиле фрикасе за жалост никой не консумира в нашия дом.Не искам да те обидя разбира се.Още от ученическите столове не го консумирахме.Може би ако се приготви домашен вариант ще е по - вкусно.
    Честита годишнина на блога ! Здраве, мир и благодатни години занапред на теб и твоето семейство ! Вдъхновение за приготвянето на нови ястия, десерти, супи, салати и каквото още желаеш.Прекрасна е зимнината в блога.И не само.Дано имаш време и занапред да представиш нещо интересно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Ели! Радвам се много, че се отбиваш тук!

      Изтриване
  3. Със закъснение, честита блогогодинка на чудесния ти блог, Или!

    ОтговорИзтриване
  4. Хареса ми рецептата

    ОтговорИзтриване
  5. Nice post thank you Chris

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...