вторник, 11 януари 2022 г.

Ловешки кравай


 В култовото ловешко заведение Механа Вароша предлагат в менюто си подобен механджийски кравай. Днес се сетих за него и се опитах да приготвя подобен вкъщи. Моята рецепта със сигурност се различава много от предложената там и по тази причина избрах да го нарека Ловешки кравай. Ако обичате да месите и да предлагате понякога вкусни печива на семейстовто си, ви препоръчвам да опитате тази рецепта за ловешки кравай. Уж е като питка, но някак е по-различен и много приятен вкуса. 


Продукти:

250 мл хладка вода
1/2 кубче прясна мая
1 ч. л. захар
1ч. л. сол
3 с. л. кисело мляко
4 с. л. олио
1 белтък
около 500 г брашно
40 г краве масло
1 жълтък за намазване 

Маята се разтваря във водата. Добавят се захарта и 3-4 с. л. брашно. Разбърква се хубаво и се оставя да шупне. По-голямата част от брашното се изсипва в голяма купа, прави се кладенче и се прибавят солта, олиото, белтъка и киселото мляко. Добавя се и шупналата мая. Всичко се разбърква първоначално с лъжица, като се добавя по малко от останалото брашно, докато започне да се оформя тестото. Премества се на плот или подходяща повърхност за месене и се доомесва до меко и нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. След това се разточва на кръг с дебелина 3-4 мм. Кръгът се намазва с размекнатото на стайна температура масло. Започва да се завива на рехаво руло от външната към вътрешната част, като се стремите да запазите кръга. Когато се завие половината, вътрешната ненавита част (кората) се разрязва на 8 триъгълника. Триъгълниците се премятат върху рулото. Така приготвеното руло се поставя в намаслена тава, намазва се с разбития жълтък и се слага да се пече в студена фурна. Фурната се включва на 180 градуса и краваят се пече до готовност. Сервира се, като в чинийка върху него се прибавят краве масло, сирене, сланина или други мезета, които обичате.

Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional



2 коментара:

  1. Честито Рождество Христово ! Честита Нова 2022 година ! Нека е мирна, здрава и благодатна Или ! Повече добри мисли и взаимопомощ между хората.
    Пожелавам ти да продължиш да списваш този чудесен блог.Възползвала съм се от някои рецепти и идеи.Имам и книгата, чудесна е.Обичам старата българска кухня.
    Бъдете здрави и благословени ! Печивата приготвяш прекрасно, баба ми беше голям майстор в това отношение.Всеки ден правеше нещо.Но днес ние избягваме тестени изделия поради много проблеми със здравето !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...