На времето в Ловеч продаваха едни уникално вкусни пасти "Таханки". Мисля, че ги правеха в стария хлебозавод, който безвъзвратно си отиде, а заедно с него вече няма и тези пасти, както и разни други неща. Рецептата за сухи пасти, която ви предлагам днес на практика няма нищо общо с тези пастички, но пък е много вкуса и си заслужава мястото в блога. Сухите пасти се приготвят много лесно и няма кой знае каква философия при направата им.
Все пак, ако някой, който знае рецептата чете този блог, ще съм много благодарна да сподели някоя тънкост при приготвянето им.
Продукти:
6 яйца
8 с.л. захар
230 г брашно
30 мл олио
ванилия
За пълнежа:
250 г тахан халва
200 г краве масло
150 г шоколад (за готвене или с какъвто ви е удобно)
За заливката:
100 г шоколад
2 с.л. олио
Първо е добре да се започне с крема. Халвата се натрошава на възможно най-ситно в подходящ за водна баня съд. Прибавя се нарязаното на парченца масло и начупения шоколад. Съдът се слага на водна баня и сместа се топи, докато стане гладка и хомогенна. Оставя се да се поохлади до стайна температура.
След това, за да направите сухите пасти Таханки, ви е необходима тавата от фурната или друга голяма подходяща тава. Застелете я с хартия за печене. Включете фурната да се загрява на 170 градуса.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване и сгъстяване. Прибавя се олиото и се разбърква много хубаво. Накрая се изсипва брашното на части, заедно с ванилията и се разбърква внимателно, до пълното му усвояване и до еднородна смес. Така приготвеното тесто се изсипва в подготвената тава и се пече около 10-12 минути или до пълна готовност на блата. Оставя се да се охлади.
След това блатът се реже на 2 равни части. Върху едната част се изсипва охладения крем и се намазва равномерно. Поставя се другата част на блата и се притиска хубаво.
Шоколадът за заливката се разтопява на водна баня и към него се прибавя олиото. Разбърква се хубаво. С него се залива горния блат. Оставя се поне 12 часа на студено и се разрязва на пастички с големина и форма по желание.
Да ви е вкусно!
Адаптирано от тук https://hitrinibg.com/recepta-za-suhi-pasti-tahanki/
Еха, това ще е много вкусно, нищо, че не е като баш таханките от спомените ти. Топло ли нарязваш, че ако изстине ми се струва, че шоколада ще се начупи?
ОтговорИзтриванеАз забравих да ги нарежа, след като ги залях :) И си мислех, че ще се начупи, но той си се наряза хубаво. Все пакфе по-добре да не се чака.
Изтриване