вторник, 14 април 2020 г.

Улични банички


Банички по време на карантина или изолация явно са възможни само в домашни условия. Или поне в нашия град е така. Миналата вечер Никол и Никола си говорят колко много им се ядат купени банички и как няма откъде да си купят. Слушах ги, слушах ги, пък им викам, че ще им направя. И те с огромно недоверие: Ти не можеш! Веднага им припомних, че вече съм правила, макар и преди много години по тази рецепта, но и двамата не си спомняха. Е, сигурно и аз съм си виновна, че улични банички за толкова време не съм повторила да направя. Но веднага се коригирах и им натрих носовете с тези прекрасни, страхотни, уханни и много хрупкави улични банички, приготвени вкъщи, а дори и по-добри от много купени. Трябва да поработя по оформянето още малко, но скоро ще ми се получават по-добри.
Този път реших да използвам рецептата на Дарина, която много добре обяснява как се правят улични банички, обаче я утроих, тъй като е само за 3 банички, а на нас ни трябват повече :)
Баничките се получиха прекрасни, много хрупкави и много вкусни. Но имайте предвид, че една баничка от тези не отговаря по големина на една купена баничка. За нас тримата 9 си бяха точното количество.



Продукти:

300 мл вода на стайна температура
3 ч.л. оцет
3 ч.л. олио
2-3 щипки сол
около 600 г брашно

олио
сирене



Аз замесвам тестото, като смесвам 400 г от брашното с изброените продукти и замесвам. След това добавям по малко от останалото брашно и меся, добавям и меся, докато тестото престане да лепи. По принцип тестото за баница не бива да е лепкаво и да е меко, защото е възможно да не може да се раздърпа добре. Постарайте се да измесите средно твърдо тесто.
Омесеното тесто се разделя на 9 равни части, които се оформят на топчета. Всяко топче се разточва на малка питка, около 10 см и се намазва хубаво с олио. Потриват се с чиста кърпа и се оставят да си починат около 30 минути.
След това се взима една питка (останалите стоят покрити, за да не съхнат) и се поставя върху намаслената повърхонст, на която ще дърпате баничката. Дарина дърпа върху кърпа, аз дърпах върху намаслена повърхност. Внимателно с ръце започвате да раздърпвате корите от средата навън. И така-докато стане тъничка кора. Кората се наръсва с олио, поръсва се сирене и се сгъва, като се прегъва от едната страна до средата, после от другата до средата и двете крайни страни се прегъват по-малко. И след това се оформя баничката на правоъгълник. Внимавайте като ги прегъвате, за да остане въздух вътре и да се издуят приятно при печене, а не да се сплескат.
Така приготвените банички се подреждат в намаслена тава, намазват се внимателно с още малко олио с четка (гледайте да не ги притискате, окато ги мажете) и се пекат в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.
След като се извадят от фурната, се намазват съвсем леко с вода, както правят в баничарницата :)




1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...