неделя, 20 октомври 2019 г.

Рулца от патладжани със сирена и спанак



Рулца от патладжани съм правили и виждала най-различни, но тези със сирена и спанак ме впечатлиха доста и реших да ги опитам. И на вид са чудесни, и на вкус също така много ни допаднаха. В рецептата за рулца от патладжани със сирена и спанак, която видях в посочения сайт има и прошуто, но аз моето го подготвих и после забравих да поставя лентичките в рулцата. така че да си знаете, става и с прошуто /и с шунка или пушено филе също би се получило/, но може и съвсем без тях. И така много ни хареса. Доматения сос си направих както на мен ми допада, не съм спазвала пропорциите в рецептата. Вие също можете да приготвите сосът, който харесвате.
Основните стъпки при приготвянето на тези вкусни патладжанени рулца са следните: изпичане на патладжаните на грил тиган; приготвяне на доматен сос; оформяне на рулцата и печене. Изглежда дълго, но всъщност изобщо не е.

Ето и рецептата.


Продукти:

1 доста голям патладжан или два по-малки (както беше при мен)
100 г. крема сирене
100 г сирене
4 кубчета замразен спанак
зехтин


за доматения сос:

2 домата или половин буркан консервирани
2 печени пиперки (по желание)
4 с.л. доматено пюре
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
1-2 ч.л. захар
1 с.л. риган
черен пипер
сол

около 50 г моцарела (или хубав кашкавал)



Патладжаните се режат на тънки ленти по дължина. посоляват се и се оставят да си пуснат горчилката. Измиват се и се подсушават. Намазват се със зехтин и се изпичат на грил тиган.
Смесват се крема сиренето с настърганото сирене и изцедения доколкото може спанак. Разбъркват се много хубаво.
Доматите се обелват и се нарязват на ситно, печените пиперки също. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. В 2-3 с.л. загрят зехтин се изпържва лука и към него се прибавят чушките и доматите. Прибавят се солта и захарта. Слага се и доматеното пюре. Разбърква се хубаво. Оставя се да ври около 10 минути, прибавя се наситнения чесън и подправките.
Доматеният сос се излива на дъното на съда, в който ще се пекат рулцата.
Взима се лента патладжан, върху нея се поставя малко от сместа със сирене и спанак, навива се на рулце и се поставя върху доматения сос. Така се подреждат всички приготвени рулца.
Слагат се да се пекат в загряна на 200* фурна около 20 минути. Ястието се изважда от фурната и върху патладжанените рулца се слага моцарелата, нарязана на малки парченца. Връща се във фурната и се допича до разтопяване на моцарелата.
Преди сервиране се поръсва с магданоз.

4 коментара:

  1. Ако Й седна на тази тавичка, може и да не оставя на друг от това ястие.Много вкусно, Ил, много ми харесва.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни рулца са се получили Или.Правила съм подобни с тиквички, но и с патладжани се получават много красиви, не се съмнявам и вкусни.Патладжаните са чудесни за рулца както и тиквичките, какво по - хубаво есенно ястие / предястие / от това !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни рулца, Ил! Залепвам за екрана, има ли патладжан, друго не ми трябва. А тези са просто неустоими! Целувки!

    ОтговорИзтриване


  4. Absolutely fantastic job you have done here.This is so nice.Thanks for sharing.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...