четвъртък, 21 февруари 2019 г.

Боб със свински джолан


Боб с джолан или джолан с боб, ама и с манатарки този път.
Отдавна джоланите с боб ми бодат очите във групите за храна и ето, че най-накрая имах възможност и аз да си направя. Купих прекрасен джолан с кожа и ето ме. Готова съм. За щастие имах и малко манатарки във фризера, които прибавих и се получи много, много вкусно ястие.
Джолан с боб можете да си приготвите по различни начини. Аз избрах предварително да сваря малко и джолана, и боба, но можете и да сложите всичко заедно в суров вид в гювеча и да го забравите във фурната за няколко часа.
Но пък при моя вариант можете предварително да си посварите джолана и боба предния ден и дори да добавите сварен боб от консерва, ако нямате време и желание да варите вкъщи.


Продукти:

1 свински джолан (при мен с кожа, но може и без, а може и обезкостен направо да си сложите)
десетина зърна черен пипер
2 зърна бахар

350 г зрял боб
1 глава лук
1 голям морков
няколко резена манатарка (по желание и възможност)
1 червена чушка или 2 сушени
1 настърган домат или от консерва
2 ч.л. червен пипер
1 1/2 с.л. брашно
чубрица
черен пипер
щипка-две мащерка
девесил
джоджен
сол
пресен магданоз



Първата стъпка е накисването на боба. Бобът се почиства, ако има от какво и се измива. Залива се с вода. Оставя се да кисне няколко часа или от предната вечер.
Джоланът се почиства от косъмчета, ако има такива останали. Може дори леко да се опърли с подръчни средства. Поставя се в голяма тенджера и се залива с вода. Добавят се зърната черен пипер и бахар и се посолява. Слага се да се вари на не много силен огън около час и половина. Размествайте джолана от време на време, за да не залепне за дъното на тенджерата, особено в началото на варенето. Може и да го обърнете 1-2 пъти докато се вари.
Когато се появи пяна, е необходимо да се отпени хубаво, защото бульонът ще е необходим по-късно.

Минаваме към боба. Излива се водата, в която е киснал и се налива нова вода. Слага се да се вари без нищо около час, час и половина, докато поомекне.
След като бобът поври, се прецежда от водата. Лукът, чушките и морковът се нарязват. Запържват се в 4-5 с.л. олио с малко сол до златисто и към тях се прибавя червения пипер и брашното. Готви се на котлона още 30-40 секунди, като се разбърква и се отмества от огъня. Бобът се изсипва в съд за печене. Може да е глинен гювеч, обикновена тава или както в моя случай чугунена тенджера.
Към него се прибавя запръжката и се разрежда с прецедения бульон от варенето на джолана. Първо добавете бульон, колкото да покрие боба и разбъркайте много хубаво. Прибавят се доматите, манатарките-нарязани на парченца и подправките - по желание. Аз сложих по около 1 супена лъжица сухи чубрица, девесил и джоджен, мащерка и черен пипер. Посолява се на вкус. Разбърква се. Джоланът се поставя в средата на боба, като се намества така, че отдолу под него да има малко боб, а повечето да е встрани. Сега отново трябва да се прецени течността в ястието. Трябва да добавите още толкова бульон, че да покрива малко повече от един пръст, дори и два боба.
Ако печете в гювеч или тенджера, похлупете ястието и го сложете да се пече. За гювеч - слагате в студена фурна и включвате на 200 градуса, за чугунена тенджера или тава - слагате в загрята фурна на 200 градуса.
Ако печете в тава, много леко намажете джолана с олио отгоре, за да не залепва и опаковайте във фолио като в средата на печенето лекичко разпуснете фолиото отстрани, за да може течността да извира по-лесно.
След като ястието заври на 200 градуса, намалете температурата на 170 и оставете да се пече до пълната готовност на джолана и боба. Изваждайте ястието 2-3 пъти, за да го разбъркавта. Ако е необходимо, може да долеете още малко бульон или вода.
Може да проверите готовността на джолана, като набодете с нож. Ако ножът влиза лесно, без съпротивление на месото, значи джоланът е готов.
След като извадите, поръсете с пресен магданоз.
А ако готвите боб със свински джолан, когато има пресни подправки, сложете пресен джоджен и девесил. Ще бъде още по-великолепно.

Да ви е сладко!





5 коментара:

  1. Или,
    никой мъж няма да откаже подобно ястие.Знам,че наистина е много вкусно , а и красиво.А в това студено време подобно сгряващо ястие е чудесно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Само не разбрах бульона от боба използва ли се в яденето или само бульона от джолана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Използва се само бульон от джолана.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...