събота, 9 юни 2018 г.

Плакия от тиквички


Рецептите с тиквички могат да бъдат толкова разнообразни, стига да имате желание да си готвите с тях. Днес ви представям рецепта за плакия от тиквички, взета от книгата на София Смолницка с малки изменения. Досега не бях приготвяла плакия от тиквички и се изненадах приятно от свежестта и лекотата на ястието. Лимонът допълва чудесно вкуса, ако се чудите какво е мястото му в рецептата.

Продукти:

1 кг пресни тиквички
3 моркова
1/2 глава целина
2 връзки пресен лук (замених с 1 глава стар)
2-3 домата
1 с.л. брашно
1/2 лимон
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
черен пипер
сол
1/3 ч.ч. от 200 мл олио  или зехтин



Морковите, целината и лукът се нарязват на ситно. Задушават се до омекване с 3-4 с.л. мазнина и 1-2 с.л. вода. Тиквичките се измиват и се нарязват на кръгчета. Посоляват се. Подреждат се в намазана с мазнина тавичка, като се застъпват една с друга като керемидки. Върху тях се изсипват задушените зеленчуци, смесени с черния пипер, копъра и магданоза.
Така приготвеното ястие се покрива с нарязаните на кръгчета домати и резени лимон. Залива се с останалото олио. Слага се да се пече за десетина минути в загряна фурна на 180 градуса. Изважда се и се залива с 1/2 ч.ч. гореща вода. Връща се да се пече още около 20 минути.
Брашното се размива с 1/2 ч.ч. вода и ястието се залива с него.
Връща се във фурната и се пече до готовност на зеленчуците.


5 коментара:

  1. Много лесна и красива идея за сезонните тиквички Или.Непременно ще се възползвам.Тази година имаме много засяти тиквички в градината.Дано да има хубава реколта.От тях наистина се приготвят много вкусни салати и ястия.
    Поздрави и лек и спасителен пост !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Наистина ястията от тиквички са сред любимите ми :)

      Изтриване
  2. Чудесно ястие, Или! Скоро правих и аз един вариант на тиквички със сирене, нещо като огретен с картофи. Кой знае кога ще споделя:) Искам и се да си направя една колекция поне с няколко такива идейки. Ще пробвам и тази, много ми допадна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Огретен от тиквички е и в моя списък, Кате. Чакам с нетърпение и твоята колекция.
      Поздрав :)

      Изтриване
  3. Такова ястие не съм опитвала, изглежда вкусно обаче.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...