сряда, 20 юни 2018 г.

Пиле с картофи и зеленчуци на фурна


От просто пиле с картофи и зеленчуци на фурна, тази рецепта се превърна в много, много, много любима у дома. Беше си чиста проба експеримент, но доста успешен. Правих я миналата седмица пробно, ей така, без определени очаквания. На финала реших спонтанно да добавя 2 лъжички сладко от вишни, които ми бяха останали от прясно приготвеното тазгодишно сладко. Резултатът се оказа одобрен и изяден за норматив. Днес реших да повторя. Само че не ми се отваряше бурканче сладко за две лъжички. И понеже днес купих пресни боровинки, бързо смених сладкото с тях. Каквото и сладко да решите да сложите от двете, няма да сбъркате. Но не го пропускайте. Придава страхотен вкус. Накрая се получава вкусно, пикантно и много ароматно ястие. Ако не обичате люто, пропуснете лютите чушки. Ако пък обичате, преценете колко люто можете да понесете и сложете толкова чушки, колкото решите. Разбира се, в зависимост от тяхната лютивина.

Преди да започна за пиша рецептата за пиле с картофи и зеленчуци, искам да уточня, че аз смесих 2 с.л. с връх боровинки с 2 с.л. кафява захар и ги загрях за почти минута в микровълновата. Но спокойно можете да използвате сладко от вкусните плодчета.



Продукти:

около 1 кг пилешко, нарязано на не много големи парчета

За мариноване:

2 с.л. зехтин
1 с.л. Уорчестър сос
1 с.л. сос от нар
2 с.л. балсамов оцет
2 скилидки чесън, нарязан на ситно
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. черен пипер
сол

Още:

1 кг дребни картофи
200 г моркови
около 400 г тиквички
300 г гъби
1 голям домат
1 зелена чушка
1 глава лук
2 люти чушки
6 резенчета лимон
2 с.л. зехтин
1 с.л. риган
1 ч.л. червен пипер
3-4 стръка магданоз
черен пипер
сол
1/2 ч.ч. топла вода
2 ч.л. с връх сладко от боровинки или вишни

Независимо от дългия списък продукти, пилето с картофи и зеленчуци се приготвя много лесно.

Първо се започва с мариноване на пилето. За целта пилешкото месо се почиства, нарязва и измива. Подсушава се и се маринова, като се смесват всички изброени съставки горе и парчетата пиле се овалват хубаво в маринатата в голяма купа. Прибира се в хладилник и се оставя за 2-3 часа (може и повече).
Следват картофите. Ако са пресни, не е нужно да се белят. Просто ги изчеткайте хубаво и измийте добре. Ако са стари, тогава ги обелете. Оставят се цели. Всички зеленчуци и гъбите се режат на едри парчета и се слагат в тава. Лютите чушки се режат на 2 по дължина и се прибавят към останалите зеленчуци. Слагат се и резените лимон и всичко се подправя добре с изброените подправки и зехтина и се разбърква така, че всяко резенче да се чувства добре подправено.



Отгоре се подреждат парчетата пиле.  В купата трябва да е останала малко от маринатата. Към нея се прибавя топлата вода и сладкото и се разбърква добре. Внимателно с лъжица се полива пилето отгоре, като сокът се стича в тавата.



Така приготвеното ястие се завива с фолио и се слага да се пече в загряна на 180 градуса фурна. Пече се около час с фолиото, след което то се премахва и ястието се връща обратно да се запече до апетитен загар и готовност на всички продукти. Накрая се образува сосче, което е много вкусно и пикантно.



3 коментара:

  1. ммммм страхотно изглежда! За вкус не се и съмнявам как ще да е :)
    И изобщо не искам вилица - ще си хапвам с пръсти :)

    ОтговорИзтриване
  2. Или, изглежда много вкусно! Пилето с гарнитурата заедно и то приготвено по много добър начин. Много са ти апетитни снимките. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Звучи интересно, Ил, в началото малко странно ми се видя, но защо пък не:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...