понеделник, 11 юни 2018 г.

Тетевенска саламура


Тетевенската саламура е вид рибена чорба, която е характерна за района на Тетевен, както е видно от името й. И в други райони на страната се приготвя рибена саламура (най-често в населените места около р. Дунав), но тя се прави по малко по-различен начин. Отдавна се каня да я направя, но след като преди няколко месеца я опитах в Тетевен, съвсем й наближи времето. Всъщност това е една простичка рецепта само с няколко съставки, но пък е толкова вкусна!
При нея специфичното е, че се приготвя с повечко домати и рибата се пече на жар, скара, ламарина или в краен случай тиган, преди да се сложи вътре. Вкусът е е доста солен, кисел и лют едновременно. Супата е подходяща за консумация както топла, така и студена. Идеална за след тежка нощ :).
Обикновено тази рецепта се приготвя с прясна речна риба. Има твърдения, според които трябва задължително да се прави с  пъстърва, пъстърва в комбинация с други по-дребни рибки, а има и такива, според които рибата трябва да е само дребна. Също така могат да се срещнат варианти с пресни домати, които се изпичат преди да се прибавят в супата, със сурови домати или пък  само с консервирани домати, вариант, който избрах и аз по препоръка на Йоли. Друго важно нещо е прибавянето на 2-3 речни рака. Ако има. Аз нямах и я приготвих само с пъстърва, защото не се сдобих с раци...

Всъщност, стига съм плямпала. Преминавам директно към рецептата, така както я направих аз.



Продукти:

2 бр. пъстърва
500 г цели домати от консерва
3 люти чушки (може и повече и по-малко - зависи колко люто обичате)
2-3 скилидки чесън
1/2 връзка копър
оцет (или мен 2 1/2 с.л.)
сол

Доматите се обелват и намачкват. Не е нужно да се пасират, само се намачкват добре. Смесват се с около 1,2 л вода в тенджера и се слагат да заврат със сол. В същото време на жар, скара, ламарина или грил тиган се запича рибата от двете страни. Там се слагат и лютите чушки да се запекат. Ако имате и раци, сложете 2-3 броя също да се изпекат. Не е нужно да печете рибата дълго. Тя по принцип се готви бързо, а в случая ще се готви и още малко в супата.
Запечената риба се пуска във врящите домати директно от скарата, както е гореща. По принцип тетевенци казват, че трябва да се чуе един характерен звук при докосването на горещата риба и течността, нещо като "фъссс". Освен рибата, вътре се пускат и лютите чушки, както са цели.
Така чорбата се оставя 2-3 минути да ври. След това рибата и чушките се изваждат. Рибата се почиства от костите и се накъсва на парчета заедно с кожата. Лютите чушки се почистват от семената, а може и от ципите, за да не стане прекалено люта супата.
Ако използвате дребни рибки, може да ги оставите директно цели и да пропуснете обезкостяването.
Рибата и чушките се връщат в супата. Ако прецените, че е нужно, може да долеете още малко вода. Оставя се да ври още 20-30 минути.
Чесънът се нарязва на ситно и се прибавя десетина минути преди края на варенето на чорбата.
Накрая тетевенската саламура се подправя с оцет на вкус и се поръсва с нарязания копър.


На финал, за да видите нагледно как се прави тетевенската саламура, ви споделям това видео, в което Йоли я приготвя и дава подробни разяснения за нея.



3 коментара:

  1. Или,
    не съм приготвяла тетевенска саламура, но знам,че така се прави.Раците са задължителни, но доколкото знам и съм чувала се пекат различни по вид риби на жар.Изгледах и клипчето и мисля да я пробвам това лято.Бях гледала едно предеване и как приготвят тази саламура - доколкото си спомням печаха и зеленчуци / лук и домати / на жар.Но се добавят и консервирани домати както казва Йоли.Твоята чорба е прекрасна, благодаря за рецептата .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има различни варианти за приготвяне, Ели. Аз избрах този, защото пъстървата е достъпна.
      Поздрав!

      Изтриване
  2. Аз съм приготвяла саламура с риба, именно от този край и стана много вкусна, но миналата година хапнах в един хотел в Рибарица и никак, ама никак не ми хареса. И моята и хотелската бяха със скумрия на жар.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...