петък, 6 април 2018 г.

Пиле с прясно зеле на фурна

Сигурно ще бъде странно да пиша рецепта за пиле със зеле точно преди Великден, но тази година съм решила да приготвям всичко за празника чак в събота и досега не съм правила предварителни проби. (Което обаче не изключва тази възможност :) ) Споделям рецептата за пиле с прясно зеле на фурна, защото приготвено по този начин се получи много вкусно и защото се оказа, че нямам такава в блога. А как без тази българска класика? А и напоследък всичко, което виждам в кулинарните групи, като че ли е сведено до яйца, козунаци и тук-там сладки и торти.
Преди да напиша рецептата, бих искала да ви предупредя, че се цапат повече съдове по този начин, но пък резултатът поне според мен и според по-добрата половинка вкъщи определено си заслужава.
Също така, аз по принцип не обичам много оцет, но с балсамовия се разбираме доста добре напоследък и открих, че пасва чудесно на домати, а сега и на зеле. Ако нямате балсамов оцет, можете да го замените с обикновен.



Продукти:

1 зелка (около 1,5 – 2 кг)
1 пиле или както при мен 4 бутчета
2 с.л. балсамов оцет
1 ч.ч. (200 мл) домати от консерва или настъргани
50 мл олио
3-4 скилидки чесън (или на вкус, но е добре да не го пропускате)
1 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
черен пипер
сол

Пилето се нарязва на порции.
Зелето също се реже. Посолява се, поръсва се с оцета и се намачква много хубаво. Слага се в голяма тенджера, която да го събере. Изсипва се олиото и се разбърква. Слага се на котлона и се добавя около 1 пръст вода на дъното на тенджерата. Готви се на бавен огън докато омекне, като се бърка често.
В това време пилето се слага в друга тенджера, залива се с вода и се посолява (можете да добавите и черен пипер на зърна или други подправки, които обичате в бульона). Слага се да се свари леко. Бульонът се отпенва. Пилето се вари докато омекне, но да не е преварено, защото после ще се пече със зелето. Пилетата от магазина обикновено се сготвят доста бързо, така че внимавайте. 



След като зелето е омекнало, към него си прибавя червения пипер, доматите, нарязания чесън и останалите подправки. Разбърква се хубаво, готви се още 5 минути и се отмества от котлона.
Изсипва се в тавата, в която ястието ще се пече заедно със соса, който има. Върху него се подрежда пилешкото месо. Залива се с бульона от пилето така, че той да покрива около две трети от зелето.
Така приготвеното пиле с прясно зеле се слага да се пече в загряна фурна на 180 градуса, до придобиване на приятен загар и готовност на всички продукти.
По желание накрая се поръсва с пресен магданоз.




2 коментара:

  1. Или, аз винаги приготвям за празника, предварително не правя нищо, но пък повечето пъти публикувам рецепти от минали вече празници. Рядко успявам в самия ден да пусна и рецепта.
    Никога не съм правила пиле със зеле с оцет и чубрица:)

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    твоята рецепта е малко по - различна - с балсамов оцет, моята също е подобна.Много отдавна не съм правила това ястие, благодаря за подсказката.
    Поздрави и весели Великденски празници !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...