събота, 22 юли 2017 г.

Яхния от свинско с бамя

Яхния от свинско с бамя
Бамята е зеленчук, който не се намира много лесно в района, в който живея. Затова като видях, не се поколебах да се сдобия с торбичка полезност :) Струва ми се, че бамята е незаслужено пренебрегвана, но тя е известна със своята богата хранителна стойност и поне според мен е много вкусен зеленчук. По принцип бамята се чисти, като се отрязват дръжките, заедно с част от "главичката", както е показала Лети тук. Но, когато вкъщи са решили да те изненадат, като ти подготвят продуктите за готвене предварително, можете да се озовете и в моята ситуация с неправилно почистени зеленчуци. Е, нищо де :) Пак хапнахме вкусно. Но вие, ако решите да чистите бамя, да знаете, че не се отрязва цялата горна част, като се показват семената.

Първоначално си мислех да сготвя свинско с картофи и бамя, но при наличието на толкова пресни зеленчуци, реших да сготвя по друг начин и се получи тази вкусна яхния от свинско с бамя.

Бамята не изисква дълго готвене, затова предпочетох да сложа яхнията в тенджера, а не както обикновено напоследък в гювеч, в който слагам всички продукти заедно и просто забравям във фурната. И в края на готвенето добавих бамята, заедно с други бързо готвещи се зеленчуци.
Получи се много вкусно ястие, което дори няма нужда от много подправки, защото вкусът и ароматът, който носят всичките тези пресни зеленчуци е неповторим. Но все пак, ако вие имате подправки, на които много държите, може да си ги добавите.


Продукти:

около 600 г свинско месо
1 глава лук
1 голям морков
1 чушка
400 г бамя
150 г гъби
1 малка тиквичка
1 малък патладжан
2 домата
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
1-2 с.л. брашно

Патладжанът се нарязва на кубчета, посолява се и се оставя за поне 30 минути да си пусне горчилката. Месото се нарязва на хапки. Лукът, морковите и чушките се режат на ситно, гъбите на филийки, а тиквичките на по-едри парчета. Бамята се почиства и измива. Доматите се обелват и режат на ситно или се настъргват.
В 4-5 с.л. загрято олио се слага месото - да се запечата от всички страни. Добавят се лука, морковите и чушките и се задушава под капак, докато омекнат леко - около 5 минути. Слагат се и гъбите, разбърква се, добавя се червения пипер, разбърква се отново и се налива вода - колкото да покрие продуктите. Оставя се да ври на слаб огън, докато месото омекне.
Патладжаните се измиват и заедно с тиквичките и бамята се добавят към ястието.
Разбърква се добре, прибавят се и доматите и се налива още малко вода, ако е необходимо.
Ястието се готви до готовност на зеленчуците - около 15 минути (на зеленчуците им е необходимо кратко готвене, за да се запазят цели и да не се разкашкат в ястието, бамята също се готви много бързо). Подправя се с черен пипер.
Накрая ако е нужно, сосът може да се сгъсти с лъжица-две брашно, което се размива в малко вода и след това се изсипва към ястието. Оставя се на котлона още две-три минути и се отмества.
Поръсва се с пресен магданоз.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...