неделя, 20 септември 2015 г.

За една вкусна пилешка супа


Пилешката супа, заедно с картофената  и супа топчета са едни от най-често приготвяните у дома. Обикновено я приготвям по тази рецепта, която си е изпитана и много любима.
Разбира се, безспорно най-вкусната супа се получава с домашно пернато.
Такива са и детските ми спомени. Много често, когато си отидехме на село, вече ни чакаше приготвена голяма тенджера вкусна пилешка супа. Двете ми баби я приготвяха по различен начин. Едната застройваше с яйце, кисело мляко и брашно, а другата или изобщо не застройваше, или слагаше само яйце. Но и двата варианта бяха много вкусни! За съжаление от едната си баба не успях да науча почти нищичко, а само егоистично консумирах... Когато си дете, смяташ всичко това за даденост и не обръщаш внимание на неща, които после ще ти се струват важни и интересни.
Нещо се разсеях от основната тема днес, която всъщност е един малко по-различен вариант на приготвяне на пилешка супа. Първоначално не възнамерявах да публикувам тази рецепта и й направих не много хубава снимка, но реших да я споделя, защото супата се хареса много и се изяде за отрицателно време. И домашните си поръчаха отново съвсем скоро. Тогава ще се опитам да снимам по-добре.

Продукти:

около 1/2 пиле (може да се използват бутчета, крилца, гръбчета или дори гърди, но според мен е добре да има от всичко)
1 не голяма глава лук
1 голям морков
1 малка чушка (или половинка)
1 парче целина
парче пащърнак
(последните две не са задължителни, но придават много по-добър вкус)
1 настърган домат (или от консерва)
3 не много големи картофа
две шепи фиде

50 г краве масло
1-2 с.л. олио

чубрица
черен пипер
щипка-две естрагон (ако имате)
пресен магданоз
и аз много обичам пресен девесил - ако имате и обичате тази подправка, сложете малко

Пилето се нарязва на парчета, почиства се, ако има от какво и се измива. Подсушава се. На дъното на тенджера се слагат маслото и олиото. Загряват се хубаво и се слагат парчетата пилешко месо да се запечатат в мазнината (докато придобият лек розов загар). След това към тях се добавят нарязаните лук, морков, чушка, целина и пащърнак. Разбъркват се и се задушават докато омекнат. Посоляват се леко и се наливат около два литра вода. Супата се оставя да ври на бавен огън, докато месото се свари добре. След това месото се изважда, оставя се леко да изстине и се обезкостява. Към бульона се прибавят картофите, чубрицата и черния пипер, оставят се да врят десетина минути и се добавят доматите и фидето. Супата се вари до готовност на всички продукти. Накрая се добавя естрагона и след като изстине малко се слагат пресния магданоз и девесил.
Това е. Много вкусна пилешка супа с масло.

И още една снимка от поредната супа :)



9 коментара:

  1. Много интересно, а със сигурност ще е и вкусно. :) Не съм приготвяла по този начин. Но още по-странна за мен, но пък обявена за най-вкусната пилешка супа от един познат, е тази, в която вместо вода се използва само прясно мляко. :)
    Поздрави, Иле!

    ОтговорИзтриване
  2. Merhabalar, ne kadar iştah açıcı ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, много ме заинтригува с тази млечна супа :)

    Пък тази стана много, много вкусна. Всъщност има доста хора, които си задушават/запържват зеленчуците за супата. Но аз по принцип не използвам този метод.
    Обаче се оказа доста успешен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ако се решиш да опиташ, чакам да споделиш експертно мнение, Иле, при теб грешка няма. :) Аз вече няколко години знам за това с прясното мляко, ама не се решавам още. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. тези дни сготвих супата по Вашата рецепта и стана превъзходна!приготвяла съм я още по 2 различни начина ,но този излезе най -удачния и походящ според мен/да си призная -беше най -вкусно приготвено/.Благодаря много!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за споделения коментар :)
    Щастлива съм, че рецептата се харесва и на вас. На мен ми е фаворит напоследък :)

    ОтговорИзтриване
  7. Mnogo hubava!...Nqma go precejdaneto /obezpenqvane na biliona!

    ОтговорИзтриване
  8. Тези дни мярнах тази супа, някъде във Фейсбук и реших да я опитаме!
    Никога до сега не бях слагала домат в пилешка супа и много ми хареса, а за комбинацията от подправки нямам думи - вълшебен аромат и вкус придават!!!! Страхотна супа стана Илиянка! Влюбена съм в нея!
    Благода ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че си я опитала, Мария! Много е любима и на всички у дома :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...