вторник, 23 юни 2015 г.

Медена торта



В интернет пространството има много вариации на тази торта. Може да се срещне като медовик, като френска селска торта или пък като медена торта.
Когато бях дете, беше много популярен вариантът на медени твърди блатове и млечно-маслен крем. Спомням си веднъж имахме сбор на село. Майка ми беше изпекла блатовете предварително, с идеята на село да направи крема и да сглоби тортата. Баба ми изпадна в тих ужас, виждайки тези твърди кори, които в никой случай не приличаха на блатовете от нейната лимонадена торта. Беше в пълен потрес от нашата идея да поднесем на гостите такава небивалица.  После обаче взе, че й хареса
Тогава приготвяхме медена торта доста често. Понякога дори всяка седмица. А след това настъпи дълъг период без нея. Въпреки че всички много я обичаме.
И така до скоро. За един месец я правих два пъти. Първия път не стигна до снимка, но ето, сега успях да отделя парченце, което май не е много фотогенично, но за сметка на това пък е много, много вкусно. За блатовете използвах рецептата на Ина.

Продукти:

3 яйца
1 ч. ч. захар
2 с. л. мед
100 г  краве масло
1 ч.л. сол
1 ч. л.  сода 
3 чаени чаши брашно
ванилия

за крема:
1, 2  кг заквасена сметана
2/3 ч.ч. пудра захар
500 мл течна сметана
ванилия

смлени орехи за покриване на тортата

Маслото, захарта и меда се поставят в тенджера и се разтопяват на слаб огън. Не е нужно да се стопява захарта, а само да се разтопи маслото. Леко се охлажда.  Прибавят се леко разбитите яйца с 1 ч.л. сол. Разбърква се и се слагат содата и ванилията. Накрая се прибавя брашното. 
Държи се на котлона още минута-две, като се бърка постоянно. Тестото се изсипва върху много добре набрашнена повърхност.   Това, че  е много лепкаво не бива да ви  притеснява. Оставя се да изситине леко за около 3-4 минути и се разделя на 8 равни части. Всяка част се разточва върху добре набрашнена повърхност, като отгоре пак се набрашнява, за да не залепва точилката. Трябва да се разточи тънко, но не чак прозрачно. Първата кора се слага в тава, покрита с хартия за печене, като тавата трябва да е с по-голям диаметър. С друга тава с диаметър около 25 см се изрязва тестото в правилен кръг. Излишните краища се отстраняват. Това се прави директно в тавата, в която ще се пече, защото, ако се направи върху плота, при пренасянето формата ще се развали. Пече се в предварително загрята фурна на 200* за около 3-4 минути. Внимава се да не се изгори  блата, защото много бързо става готов. Отстранява се  от хартията за печене и пак се повтаря същата процедура с останалите блатове.

 За кремът: Течната сметана се разбива до твърди връхчета. Заквасената сметана се смесва с пудрата захар, като се разбърква внимателно с лъжица. Прибавя се другата сметана и ванилията и се разбърква хубаво до получаване на хомогенна смес.
Тортата се сглобява като се редуват блат и крем. Накрая се намазва хубаво от всички страни с крем и се поръсва със смлени орехи. 
Предстои най-неприятната част. Оставя се поне за 12 часа да престои в хладилник преди да ес сервира. 


6 коментара:

  1. Чудесна ти е тортата, Ил!
    Мен ме домързява а правя блатове :)
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, знаеш ли колко често у дома се получава така?? Правя нещо вкусно с намерението да го снимам и да се представя, а то докато се усетя изчезнало!
    Тази тортичка наистина е мнооого, много вкусна (във всичките си разновидности) и заслужава да й се радваме по-честичко (както при вас е било почти всяка седмица :) )!
    Поздрави и прекрасна вечер, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, аз пък не помня тази торта от детството си, то моето е било доста преди твоето, де:))
    Преди няколко години научих за пръв път, и то от колежка (това е странно, защото моите не готвят). Издирих тогава рецепта за френска селска торта и направих, хареса ни, но както казваш - не знам защо - не повторих.
    И твоята изглежда супер!

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли пак да напишете колко е заквасената сметана, благодаря

    ОтговорИзтриване
  5. Заквасената сметана е 1 килограм и 200 грама.

    ОтговорИзтриване
  6. Блатовете могат да се пекат върху набрашнена тава

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...