неделя, 12 декември 2010 г.

Меденките на Ванчето


Прекрасни са! Рецептата на Ванчето стъпка по стъпка :)

Продукти:

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио
6 с.л. мед
2 яйца
1 ч.л. сода
2 с.л. канела
около 500 - 600 г. брашно за средно твърдо тесто


От изброените продукти се замесва средно твърдо тесто. Разделя се на 10 топки. Всяка топка се разтегля на фитил, а той се реже на 12 парчета.

Правят се топчета, които се нареждат на разстояние едно от друго в леко намаслена тава. 
Докато още са топли, внимателно се издълбават с малка лъжичка.

Приготвя се следния крем:

125 г масло на стайна температура се смесват 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. смлени орехи и трохите, които издълбахме от сладките. 

Меденките се пълнят с този крем и се слепват по две. 
Украсяват се с разтопен с малко олио шоколад.

10 коментара:

  1. Вземам си една за кафето :)- знам, че са много вкусни!
    Аз ги правих миналата Коледеда и на всички ни харесаха!
    Поздрави: Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Можете ли да кажете приблизително колко брашно сложихте?

    ОтговорИзтриване
  3. За съжаление не съм го мерила този път. Но направих така - разбих леко яйцата, добавих олиото и останалите продукти и разбърках добре в голяма купа. След това започнах да сипвам по малко брашно и да бъркам, докато поеме достатъчно. Внимавайте, като добавяте. Слагайте по малко, за да не стане тестото сухо. Тогава няма да може да се оформи добре. Тестото не трябва и да е лепкаво, но не бива и да е твърдо.

    Успех и Весела Коледа! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Весела Коледа и на вас:-)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен избор, Илианка!
    Вълшебна нощ и щастлива Коледа!
    Топлина и здраве, късмет и благоденствие!
    Сърдечни пожелания, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са Илианка!
    Честито Рождество Христово!
    С пожелание за много здраве, щастие и късмет!
    Весело изкарване на празниците :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа!
    Щастие, здраве и благоденствие за цялото семейство!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Много са вкусни.Любими на всички вкъщи.Аз дабавям между 2 и 3 чаши брашно и 1/3 чаша царевчно нишесте стават по -пухкави и просто се топят в устата.Също така намалявам количеството на канелата.

    ОтговорИзтриване
  9. Най вкусните меденки,започна ли с една не мога да спра да ги хапвам.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...