неделя, 22 август 2010 г.

Козуначени кифлички


Отдавна ми се искаше да направя кифлички. Много ги обичаме всички вкъщи :) Но все нещо се разминавах с тях - или не ми се готвеше, или пък беше много горещо, или нямах време... Ето, че днес дойде моментът. А през цялото това време едно лице, наречено Пепа Стоева, ми навираше кифли в очите... (Пепи, много те обичам! ) Те какви ли не бяха... С локум и с пудра захар, с мармалад... и аз не знам вече. Луда ме направи... Няколко нощи все кифли сънувах... Обаче дойде и моето време. По принцип много харесвам кифличките от мързеливото тесто на Дианка и предпочитам да правя тях, но сега реших да пробвам последните, които Пеп предложи скоро.. Много са вкусни. Не съжалявам. Ароматни и пухкави :) Рецептата, която тя ни предлага е за огромна доза. Може би е подходяща за Великден или за изхранване на армията, но вкъщи няма нужда от чак толкова много кифлички. Аз направих половин доза и ми излязоха 64 броя. Спазих рецептата, като единствената промяна, която внесох, беше, че вместо 5 яйца, сложих 4 цели и 2 белтъка. Жълтъците оставих за намазване. Направих го нарочно, защото имам наблюдения, че когато белтъците са повече, тестото е по - пухкаво. Това съм установила от собствен опит, а когато го споделих с баба ми, която е голям майстор на тестените изделия, тя ми каза, че е правила пита само с белтъци. За съжаление обаче не си спомня рецептата... Както и да е. Нещо много се отплеснах :))

Та ето и самата рецепта с обясненията на Пепи:


Продукти:


10 яйца
500 мл. прясно мляко
500 гр. захар
250 мл олио (ако се замени с масло, стават още по-вкусни)
1 пак. прясна мая (42 гр)
щипка сол
2-3 ампули лимонова есенция
брашно за меко тесто (на мен ми отиде около 1,100кг)
жълтък с прясно мляко за намазване,;
плънка - мармалад с какао, мармалад с орехи, само мармалад или локум
захар, сусам, мак или пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Маята се *хваща" с 1 лъж. захар, щипката сол, малко прясно мляко и брашно - на гъста кашичка. Яйцата се разбъркват със захарта, прибавят се млякото и олиото. Щом си удвои обем обема, маята се прибавя към яйчната смес, малко по малко се прибавя и брашното - първо с бъркалката, след като стане тежка сместа - с лъжица или с ръце се измесва. Готовото тесто се намазва с олио, поставя в купа, завива със свежо фолио и покрива с дебела кърпа да втаса Премесва се още веднъж, разделя се на топки (колкото портокал), точат се върху набрашнена повърхност - с дебелина около 5-8 мм, режат радиално на 8 или 16 части (зависи колко големи искаме да са кифлите). В средата на широкия край се поставя плънката (мармалад или парче локум) и се завива към върха. Нареждат се върху леко намазана с олио тава или хартия за печене - достатъчни са 2-3 см разстояние една от друга. Намазват се отгоре с разбитото яйце с прясно мляко и се поръсват със захар или семена по желание. ( Тези с локум не се мажат, когато са готови, се поръсват обилно с пудра захар или фино смлени таблетки подсладител)
* Пекат се на 190-200* до зачервяване.

4 коментара:

  1. Oх, подлудихте ме с тези кифлички :))
    Вече знаеш, че ги харесвам :)
    И за мен тази доза е много.
    Илианка, докато едните се пекат къде държиш останалото тесто?
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,не само теб...аз правя едни с маргарин,и вчера си купих,специално за тях...
    След малко отивам да меся кифлички! :))
    Поздрави,Илианка!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, докато едните се пекат, ти си приготвяш другите. А докато приготвяш едните, първите втасват - и така - кръговрат.-

    Илианка, слаб ти е ангела :) А муза за заключението дойде ли ти с тях :)
    А колко са 6 кифлички все пак, като помислиш 24 часа на ден.......

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Илиана!
    Благодаря ти за прекрасната рецепта.
    Много лесна и резултата е убийсвен.
    За което ти благодаря.Ац дори направих снимка на моите кифлички...ще се опитам да я кача но все още не знам как да го направя.
    Много благодаря ..пожелавям ти Хубави Коледни празници!Много щастие!
    ...а колкото до това какво да се прави останалото тесто -аз лично го поставям в найлоново пликче и в камерата...като го извадя и бавно размразя ..кифличките стават още по-пухкави...! успех на всички
    Виктория

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...