петък, 11 август 2023 г.

Пухкава селска питка

 


Тази вкусна селска питка се прави много лесно и е прекрасно допълнение към всеки обяд или вечеря. Всъщност може да бъде и героят на масата ви, ако я поднесете топла, с хубаво краве масло, сиренце, домати и шарена сол. Повярвайте ми, нищо друго не ви трябва, а и ще получите приказно преживяване. Така я хапнах и аз този път.

Продукти:

200 мл топла вода

20 г прясна мая или 7 г суха мая

2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

150 г кисело мляко

50 мл олио

500 г брашно

1 с.л. олио и 1 с.л. кисело мляко за намазване

малко масло за намазване след изпичане

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и 3 с.л. брашно. Оставя се да шупне.

В брашното се прави кладенче и там се изсипват киселото мляко, олиото и солта. Шупналата мая се прибавя към брашното и се разбърква хубаво. Тестото се омесва за бързо, като трябва да имате предвид, че тестото трябва да остане леко лепкаво. Не е нужно да добавяте повече брашно. Оформя се на топка и се покрива с чиста кърпа или найлоново фолио и се оставя да втаса. 
Тавичката в която ще се пече (моята беше с диаметър 22 см) се намазва хубаво с олио по дъното и стените. Втасалото тесто се прехвърля в тавата и се оформя питката, като се разплесква с ръце.  Покрива се и се оставя да втаса отново. 
След като втаса, върху питката се правят леки разрези с нож. Смесват се олиото и киселото мляко за намазване, като хубаво се разбъркват. Питката се намазва и се пече в загрята фурна на 180 градуса.

След като се изпече, докато е гореща, по желание се намазва с малко краве масло.

Това е. Бързо, лесно и мнооого вкусно!

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...