петък, 16 септември 2022 г.

Новият сезон на Гозбата на България стартира с (не)очаквана победа за пишман готвачите Патрисия и Евгени

 


Миналата седмица стартира новият сезон на кулинарния формат „Гозбата на България”, който вече се наложи в онлайн пространството, а сега  към аудиторията му се присъединяват и зрителите на телевизия „Евроком”. Предаването може да гледате на малкия екран всяка събота от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч., а вече излъчените епизоди ще бъдат достъпни на сайта на телевизията https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya

   Интересно ли ви е какво се случи в миналия епизод? Ами случи се нещо съвсем логично. Патрисия и Евгени, които вече понатрупаха опит в готвенето, обикаляйки по прашните пътища на България, стигнаха до категорична победа. Бяха по-добри от домакините си от Вила Романа https://www.facebook.com/people/%D0%92%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0-Villa-Romana/100043233440367/, които макар и да се опитаха да надделеят, вкарвайки в играта професионален готвач, претърпяха поражение. И то не какво да е. Резултатът е 3:0 в полза на нашите млади приятели.   Домакините предложиха три рецепти, които бяха на пръв поглед бързи и лесни. Но и при трите може да има подводни камъни. Първата рецепта е за скариди на плоча. Скаридите могат да се приготвят на тиган, а както видяхме в предаването, и на туч. Така се наложи, след като се счупи плочата. Обаче пък този туч сигурно донесе късмет на Патрисия и Евгени. Какво ще кажете?

 
  Да се върна на скаридите. Те напоследък се превърнаха в доста популярна и обичана храна по нашите ширини, макар и големите екземпляри в магазините съвсем да нямат общо с България. Обожавам скариди, но така да не обичам да ги чистя. Не са много нещата, които са по-досадни от чистенето им. Затова аз понякога го пропускам преди готвене и си ги готвя с люспите, а който яде, да си ги чисти J


   Но! Ако решите да чистите скаридите, е важно да знаете, че след като се махнат люспите, трябва да се отстрани и черната им вена. За целта се прави разрез през гърба и скаридата се почиства много лесно. След това се измиват и са готови за готвене. Внимавайте да не ги пресготвите, стават готови изключително бързо. Мятате ги в тигана с масло и бяло вино, прибавяте им малко чесън и подправки по желание, готвите за около 3-4 минути, като ги обръщате и вече са готови. Да си призная, май не съм виждала рецепта за скариди с девесил, но той ми е изключително любима подправка и при първия възможен случай ще опитам тази комбинация.



   Основното, което домакините приготвиха, е лефер. Приветствам простото готвене на изключителни продукти като тази риба. Когато имате прекрасни продукти, най-добре е да приготвите по най-чистия и лесен начин. Без излишни добавки и без излишни подправки. Малко сол, лимон, девесил и мащерка в корема на рибата и после на плочата, тигана или скарата. Това е напълно достатъчно, за да имате перфектно ястие. Разбира се, трябва да внимавате при печенето. Важно е да не се опитвате да местите и обръщате рибата, преди да се е изпекла добре от едната страна, защото кожата й ще залепне и ще остане на скарата или плочата. Също така трябва да внимавате да не я прегорите или пресготвите. Ако я готвите прекалено дълго, може да се разпадне, когато решите да я махнете от плочата.

   Да ви призная, докато гледах как Евгени си набавяше мед за десерта, мъничко му завидях. Изведнъж се върнах в детските ми години, когато дядо ми гледаше кошери и вадеше най-прекрасния мед. А ние с брат ми уж му помагахме, но май повече пречехме. Обаче медът, който течеше от центрофугата, беше невероятен. Във всеки епизод на „Гозбата” има нещо, което ме връща към детството ми и ме  докосва по някакъв специален начин. Този път е медът…

   А медът беше използван в един прекрасен десерт, който с удоволствие бих опитала. Мус от сирена, запечени хрупкави кори за баница, обилно поляти с мед и поръсени с орехчета. Вкусна фантазия. Рязко огладнях и макар да не съм си извадила собствен мед, станах да търся буркана и лъжицата…

   Ето ме, връщам се и вече спокойно мога да си допиша коментара за рецептата. Десертът е много бърз и лесен, но за сметка на това доста ефектен. Тук трябва да внимавате да не препечете корите за баница. Е, дори и да ги изпуснете, ще може да си направите още един опит. Стават доста бързо, нали? Другото, за което е добре да следите, е консистенцията на муса. Все пак мусът си е мус и е добре да е лек и пухкав, а не да се разлива в чинията като сос.

   Размечта ме този епизод на „Гозбата на България”. Море, приказно място, риба, скариди, вкусен десерт… Какво му трябва още на човек? Чаша вино и добра компания. Пожелавам ви ги от сърце!



  А сега към рецептата, която избрах да споделя с вас днес. Избрах да ви предложа рецепта за риба, но тъй като лефер не всеки може да си намери, се спрях на такава, която е лесно достъпна – пъстърва. Приготвена по този начин, рибата се получава много  вкусна и не вмирисва цялата къща J А е и много лесна и бърза.

Продукти:

4 бр пъстърва

1 лимон

5-6 с.л. зехтин

1 домат

няколко маслини

1 глава чесън

сол

черен пипер

риган


Рибата се почиства и измива. Върху нея се правят леки разрези. Изцежда се сокът на лимона, а чесънът се разделя на скилидки, които не се белят. Лимоновият сок се смесва с 3 с. л. зехтин. Рибата се посолява отвън и отвътре и се залива с лимона и зехтина. Оставя се около 1 час. Тавата, в която ще се пече, се застила с хартия за печене. Рибата се поръсва с черен пипер и малко риган от всички страни и се поставя върху хартията. Доматът се нарязва на парчета, които се слагат при рибата заедно със скилидките чесън и маслините. Полива се със струйка зехтин. Тавата се завива с фолио и рибата се слага да се пече в загрята на 200* фурна. След като се постави във фурната, температурата се намалява на 170*. Пече се около 20 минути под фолиото, след което се отвива и се пече докато хване хрупкава коричка и до готовност.

Тази рецепта би се получила добре и с други видове риба – скумрия, паламуд, ципура и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...