понеделник, 21 март 2022 г.

Агнешко със спанак

 


Наближават прекрасни пролетни празници, за които бих искала да ви предложа нова рецепта с агнешко. Агнешко със спанак. Сготвено по този начин, месото се получава чудно вкусно, спанакът много удачно го допълва. Е, има една подробност... хубаво би било да си намерите помощници за измиването на спанака, защото количеството си е доста. А едно от нещата, които ама хич не обичам, е да мия тооооолкова много зелении. За да стане измиването една идея по-лесно, е добре да накиснете спанака за около 15 минути в подходящ съд с вода и лъжичка сол. След това пак се мие листенце по листенце де :) Но някак става малко по-лесно. 

В тази рецепта съм приготвила ориз с гъби отделно, за гарнитура на месото. Оризът е по желание. Ако искате, може и да не го готвите. 

Сега ви споделям само рецептата за агнешко със спанак. 

Продукти:

(за месото)

1 агнешка плешка (около 2 кг) или друго месо, с каквото разполагате

1 с.л. сух джоджен

1 ч.л. сушена мащерка

2 с.л. червен пипер

4 с.л. зехтин или олио

30 мл вода

черен пипер

сол


(за спанака)

500 г спанак

2 връзки пресен лук

1 връзка пресен чесън

1 ч.л. червен пипер

3-4 стръкчета пресен джоджен

4-5 клончета пресен девесил

черен пипер

сол

Подправките от първата част на продуктите се смесват със зехтина и водата, докато се получи кашичка. С кашичката се намазва месото. Хубаво е да престои така в хладилник поне няколко часа, а най-добре да е от предната вечер. 

Спанакът се почиства и измива (вижте горе в текста, ако сте пропуснали). Нарязва се на едри ленти. Лукът и чесънът се почистват, нарязват се и се запържват в малко зехтин.  Прибавя се нарязания спанак, задушава се за кратко, докато си промени цвета. Прибавят се подправките. Така приготвената смес се изсипва в подготвената тава. (Когато избирате тавата, внимавайте да е толкова голяма, че да събере месото.) Налива се една чаша вода. Отгоре се поставя месото. Покрива се с фолио.

Пече се в загрята фурна - първо на 220 градуса, докато течността заври, а след това се намалява на 160 и се пече около 3 часа или до готовност на месото. 


Идеята за тази рецепта е от Шермин Кирова. Благодаря, Шери!

3 коментара:

  1. Или,
    по нашия край правят агнешкото почти по същия начин с една съществена разлика.А тя е,че използваме освен спанак също и лапад, лобода, манголд, може прясна маточина.А месото е нарязано на порции и се поставя върху нарязаната прясна зеленина.Месото предварително е оваляно в подправки и сол.Пече се без предварително задушаване на зеленината и обработка на суровото месо.Месото и зеленината са сурови.НО, не се добавя никаква вода, а само мазнина - олио предимно за да се пече месото в собствените си сокове под фолио.Пече се около 2 часа и половина и става много вкусно.А зеленината му придава чудесен вкус и аромат.Можеш да пробваш моята рецепта.Ще се убедиш,че е много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти за споделянето. Ще опитам и по твоя начин.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Или,
      пропуснах да добявя, че месото е нарязано на порции и се подрежда в съда за печене плътно.За да може да се пече в собствен сос без добавки.Олиото се добавя към подправките / червен пипер, сол, сух джоджен / и в тази смес се овалва всяка порция месо.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...