сряда, 23 март 2022 г.

Вкусната Цветница в Ловеч

 


         Богата и разнообразна е програмата за един от най-обичаните празници в Ловеч „Цветница“ през тази година.

         Регионалният събор на народното творчество – „Цветница 2022“,   ще бъде открит в събота (16 април)  от 11,00 часа на пл. „Тодор Кирков“. Той ще започне с празничен концерт с участието на ФТА „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. От 11,00 часа е предвидена изложба на екзотични цветя, организирана от сдружение „Екомисия 21 век“. Тя ще бъде позиционирана в изложбена зала „Покрит мост“.

        Празничната съботна програма продължава от 13,00 часа с „Вкусната Цветница“. Кулинарното събитие включва кулинарен конкурс „Дъхави козунаци, пухкави пити и вкусни баници“, кулинарна демонстрация на Иван Звездев и дегустация, а Аржентинското посолство ще представи кулинария и типични продукти от  Аржентина.

Специално внимание бих искала да обърна на „Вкусната Цветница“ и на кулинарния конкурс „Дъхави козунаци, пухкави пити и вкусни баници“. Кулинарното състезание е част от Националния събор на народното творчество „Цветница в Ловеч“ и ще се проведе на 16 април 2022 г. на пл. Тодор Кирков.

          Записването за участие в конкурса за вкусни печива е в срок до 31 март 2022 г. Заявки за участие могат да се изтеглят от сайта на Общината и се подават в стая № 310, ет. 3  на Община Ловеч, на имейл адрес: i.nikolova@lovech.bg или по пощата.

       Участниците е необходимо да представят поне едно печиво от една от изброените категории: козунаци, пити или баници, като няма ограничение за вида и броя на изделията, които един участник представя.

          В конкурса могат да се включат както индивидуални участници, така и организирани групи от училища, читалища, пенсионерски клубове, самодейни състави и други, като един отбор може да включва максимум 5 участници. Кулинарните експонати трябва да бъдат придружени от табелка, на която да са изписани имената на участника и името на изделието.

       Регламентът на конкурса и Заявката за участие са публикувани на сайта на Община Ловеч - https://www.lovech.bg/bg/novini/obshtina-lovech-obyavyava-kulinaren-konkurs-1

        Телефон за повече информация: 068 688 299.

        Конкурс „Дъхави козунаци, пухкави пити и вкусни баници“   се организира от Община Ловеч с подкрепата на  "Д-р Йоткер България" и „Крина“.

Освен конкурса, в събитието „Вкусната Цветница“, ще се включи майсторът на черпака Иван Звездев, който ще покаже как се готви рибена чорба. Разбира се, ще има и дегустация J Освен вкусната чорба, ще можем да опитаме и нещичко от традиционната кухня на Аржентина, защото ще има гости от Аржентинското посолство, които ще ни покажат аржентинска кухня и продукти.

Паралелно с вкусното събитие,  сцената на площад „Тодор Кирков“ в Ловеч ще се превърне в място за изява на любителските колективи за фолклор, подиум на несломимия български дух за запазване на българските традиции и идентичност.

На площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ майстори занаятчии пък ще демонстрират  пред гостите на празника  изработването на своите майсторски изделия.

Празничната програма ще се пренесе и в двора на Бившата казарма в Ловеч, където от 15,30 часа е концертът на оркестър „Ловеч“.

От 17,00 часа, отново в двора на казармата ловчалии и гостите на града ще имат възможност да се насладят на концерт на състави на НЧ „Зорница 2010- Нено Щрегарски“ и народната певица Гуна Иванова.

А от 19,30 часа е концертът на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен.

На 17 април (неделя), от 09,00 часа е Златоустова Света литургия в Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Кулминацията на празника е от 11,15 часа – Ритуалът по вода  (традиционен обичай „Кумичене“), който ще е на Богоявленския мост до общината. След това празничното шествие ще тръгне от Богоявленски мост по бул. „България“ до сцената в двора на казармата. Следва обявяване на кумичката, както и концерти на детски танцов състав и младежки танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР- ОДК – Ловеч, и на Общински духов оркестър.

От 14,00 часа на площад „Тодор Кирков“ ще станем свидетели на „Това сме ние“ – спектакъл на Танцова формация „Елика“, гр. Пловдив.

От 15,00 часа  от сцената на площада любителските колективи за фолклор с музика и песни ще събират публиката.

От 16,00 часа, Музикален театър при Ловчанско читалище „Наука 1870 г. ще представи българската народна приказка „Момче и вятър“.

От 17,00 часа, на площад „Тодор Кирков“ е концертът на Райко Кирилов и танцова формация „Самодиви“.

В двора на казармата от 19,00 часа ще се състои концерт на НЧ „Бяла Анаста - 2016 г.“



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...