Днес ви представям една много вкусна рецепта за приготвяне на пиле - Пиле Качаторе. Пиле Качаторе всъщност е италианският събрат на нашето пиле по ловджийски. Тази рецепта е от категорията вкусна домашна храна и може да я срещнете приготвена по различни начини, но задължително в продуктите присъстват пиле, гъби, домати, лук и чесън.
Въпреки че съм приготвяла много пъти пиле с доматен сос, това тук е доста по-различно и обещавам ви, много вкусно. Може да го сервирате в компанията на паста, която много добре ще попие вкусния сос, а може и с прекрасен хляб, с който да отопите тази вкусотия. 😄
И за да не ставам многословна, директно преминавам към рецептата на Пиле Качаторе.
Продукти:
6 парчета пиле
около 800 г домати или 1 буркан консервирани
2 с.л. доматено пюре
100 г маслини
150 мл бяло вино
1 глава лук
3 чушки (аз имах само червени, но ако имате и зелени, сложете от двата вида)
1 голям морков
250 г гъби
1 ч.л. захар
няколко скилидки чесън (на вкус - аз сложих 5)
1 ч.л. риган
1/2 ч.л. сух босилек
черен пипер
сол
зехтин
брашно за овалване на месото
пресен магданоз за поръсване
Лукът се нарязва на ситно, чесънът на по-едро, морковите на кръгчета, а чушките на малки лентички. Гъбите се режат на филийки. Доматите се настъргват или се обелват и нарязват на ситно.
Пилето се подсушава и се поръсва със сол и черен пипер. Овалва се в брашно, като излишното се изтръсква и се изпържва от двете страни до златисто в 4-5 с.л. загрят зехтин. Месото се изважда и в същата мазнина се изсипват лука и моркова. Готвят се, няколко минути като се разбъркват. Към тях се добавят гъбите и чушките. Продуктите се задушават още 3-4 минути, прибавят се сол, черен пипер и останалите подправки. Налива се виното и се оставя да поври 2-3 минути. Сипват се доматите и доматеното пюре и се прибавя захарта и маслините. Ястието се оставя да ври десет минути на тих огън, след което се прехвърля в по-дълбока тава. Междувременно се загрява фурната на 200 градуса.
След като доматите са вече в тавата, отгоре се подреждат парчетата пиле. Пече се на 200 градуса до готовност.
Поръсва се с пресен магданоз.
Както казах и горе, може да се сервира с паста, но у дома предпочетоха да си хапнат с хляб 😇
ама наистина е различно това пиле Качиаторе, не е е просот с доматен сос. Много го обичам :)
ОтговорИзтриванеДа се наредя до тавата?
Вкусно е, вкусно е :)
ИзтриванеПърва си на тавата :)
Това ястие го готвеше едно време майка у дома, но винаги слагаше дебърцини.
ОтговорИзтриванеСега трудно се намират истински, но бях взела от "Берьозка" и ни харесаха.
Ех, Дани, къде ме върна... дебърцини не съм виждала в интерес на истината от много време.
ИзтриванеОпитай и с пиле, може да ти хареса.
Ил, рецептата е с пиле "пиле по ловджийски" е в тефтера, но слагаше и дебърцини :)
ОтговорИзтриванеСега разбрах :)
ИзтриванеПоздрав!
Без да знам че се казва така съм съм го приготвяла това ястие.
ОтговорИзтриванеНе е важно името, нека да е вкусно!
ИзтриванеРазкошно е това пиле, Ил! Различно, интересно и изглежда прекрасно! Благодаря за рецептата! Целувки!
ОтговорИзтриванеСонче, ще се радвам да се хареса и на вас :)
ИзтриванеЦелувки!