четвъртък, 26 юли 2018 г.

Миди с масло и бяло вино

Много обичам миди. Обичам ги от лятото, в което бях в четвърти клас и бяхме на море. Тогава една вечер група родители запалиха огън и пекоха миди на ламарина. За първи път ги опитах и завинаги вкусът им се запечата в съзнанието ми. И така, днес аз, любителката на миди ви предлагам тази много вкусна рецепта за миди с масло и бяло вино. Повече време отнема да ги почистите и измиете, отколкото да ги сготвите, но това едва ли е проблем, защото докато са в ръцете ви, вече мечтаете да ги опитате...

Предполагам, че повечето от вас знаят как се почистват мидите, но все пак е напиша.
Трябва хубаво да се почисти черупката на мидите. След това е необходимо да се отстранят мустачетата. Нещо много важно: ако има отворени миди, изхвърлете ги, не ги гответе. Трябва да са добре затворени преди готвенето. Всяка мида се измива старателно с много вода. Мидите се отцеждат от водата и се поставят в тенджера.

Продукти:

1 кг миди
150 мл бяло вино
70 г краве масло
2 с.л. зехтин
4-5 скилидки чесън
черен пипер
девесил
магданоз
сол

В по-голяма тенджера се слагат маслото и зехтина и се загряват. Прибавя се чесъна и се готви около 30 секунди, като се разбърква. Почистените и измити миди (по начина, който описах по-горе) се слагат в тенджерата. Изсипва се бялото вино и тенджерата се захлупва с капак. Мидите се готвят, докато се отворят. След като са се отворили, вече са готови. Поръсват се с малко сол, черен пипер и пресните подправки.
Преди сервиране, ако има миди, които не са се отворили по време на приготвянето, се отстраняват и се изхвърлят.
Мидите се поставят в подходящ съд и се поливат със соса от готвенето.

Това е. Много лесно, много лятно, много любимо. Миди с масло и бяло вино. Да си оближеш пръстите!


4 коментара:

  1. Или,
    макар,че живея в морски град аз и моето семейство не сме любители на морски дарове.Но виж, рибата си я харесваме и то много.Само веднъж навремето съм консумирала миди, девисилът е задължителна подправка за тях, както и бялото вино.Страхотна рецепта за всички любители на този морски дар.
    Весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Облизвам си пръстите и докато чета рецептата. Обещала съм си да ги приготвя по този твой начин още като ги видях, сигурна съм, че вкуса ще е божествен! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, много вкусно си ги приготвила, Или! И аз обичам миди, но за съжаление, много рядко попадам на добре приготвени такива. Вкъщи най-хубаво се получават като че ли:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз, като Ели, обожавам морето, пъпа ми там е хвърлен:), но не обичам морски дарове, само миди. С черупка никога не съм опитвала, отскоро приготвям у дома, но ядки, ще опитам и твоите.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...