вторник, 10 юли 2018 г.

Тънки селски питки със сирене и кашкавал

Тънки селски питки, гарнирани с вкусно сирене и кашкавал. Ако добавките са от овче мляко, толкова по-добре. А ако са домашно производство, още по-добре. Ех, мечти... Времената се менят и вече много малко хора гледат животни на село. Уви...
Но темата днес няма да бъде какво имаше някога и с какъв вкус беше, защото тя е безкрайна, а и не виждам смисъл да я разисквам точно тук.
Затова ще се съсредоточа върху рецептата за тези тънки питки. Избрах да ги направя в два варианта. Единият вариант е подобен на пица или пърленка със сирена, но питката се получава мекичка, а другият вариант е този на горната снимка, в който пълнежът е скрит вътре. Който и вариант да изберете, със сигурност ще останете доволни. А може да направите като мен - да приготвите две питки по двата начина.

Продукти:

200 мл вода
200 мл пълномаслено кисело мляко 

1/2 кубче мая
2 пълни с. л. свинска мас
1 с.л олио
1 яйце
1 с.л сол
1 ч.л захар 

около 700 г брашно

за пълнежа:

около 200 г сирене
около 200 г кашкавал

краве масло за намазване
чубрица за поръсване



Млякото се смесва с водата, разбърква се много хубаво и така приготвения айрян се затопля леко. В него се разтваря маята. В брашното се прави кладенче и се изсипват всички продукти. Не е необходимо маста да е разтопена. Сложете я в твърдо състояние. Тя лесно ще се разтопи от топлия айрян и от топлината на ръцете ви, докато месите. Меси се меко нелепнещо тесто. Дели се на 2 топки, покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса.

Кашкавалът и сиренето се настъргват (сиренето може и да се натроши).
Едната топка се разточва на кръг с дебелина около 5 мм. В средата й на купчинка се слагат половината от сиренето и кашкавала. Краищата на тестото се събират нагоре и се прищипват върху сиренето. Леко се притискат, за да излезе въздуха колкото може и се разточват на тънка кръгла питка с диаметър около 28 см първо от затворената страна, а после и от гладката. Тавата за печене се намазва с олио по дъното и стените (може да сте по-щедри, не е необходимо да мажете съвсем леко с четка, а изсипете малко повече олио, като не прекалявате съвсем да плува в мазнина; около 1 1/2 с.л. са достатъчни). 
Питката внимателно се премества в тавата със събраната част надолу, леко се притиска с върховете на пръстите, да оставят отпечатъци, намазва се с малко разтопено масло - около 2 с.л., поръсва се с малко едра сол и с чубрица. Пече се в загряна на 180 градуса фурна до готовност. По време на печенето е възможно да се надигне доста и да се получи като балон. Това да не ви притеснява. Значи, че се е получила много добре. После ще спадне :) 


Докато първата питка се пече, можете да приготвите втората. Тя се прави по-лесно. 
За нея реших да намажа тавата със свинска мас. Беше ми любопитно как ще се получи. Оказа се, че е много вкусно. 
Тестото се разточва на кора с дебелина около 5 мм. Прехвърля се в тавата за печене. Намазва с с 2 с.л. разтопено масло. Отгоре се слага сиренето и кашкавала. Поръсва се с чубрица. Аз добавих и по едно резенче салам, което се изпече много хрупкаво, но може и да спестите. Поръсва се с чубрица. Пече се в загряна фурна на 180 градуса.
 

5 коментара:

  1. Чудесни са, Ил!
    Нарязвам си домат и сядам....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Наистина много добре се получиха и у нас останаха много доволни ☺

      Изтриване
  2. Или,
    цяла феерия от вкусни летни рецепти.Пилешкото със зеленчуци, чийзкейкът с боровинки както и пърженият барбун са страхотни.А тази рецепта е едно вкусно допълнение към тях.Благодаря за чудесните идеи.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  3. А, прекали тук, толкова е изкушаващо!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...