Сигурно ще бъде
странно да пиша рецепта за пиле със зеле
точно преди Великден, но тази година
съм решила да приготвям всичко за
празника чак в събота и досега не съм
правила предварителни проби. (Което
обаче не изключва тази възможност :) )
Споделям рецептата за пиле с прясно
зеле на фурна, защото приготвено по този
начин се получи много вкусно и защото
се оказа, че нямам такава в блога. А как
без тази българска класика? А и напоследък
всичко, което виждам в кулинарните
групи, като че ли е сведено до яйца,
козунаци и тук-там сладки и торти.
Преди да напиша
рецептата, бих искала да ви предупредя,
че се цапат повече съдове по този начин,
но пък резултатът поне според мен и
според по-добрата половинка вкъщи
определено си заслужава.
Също така, аз по
принцип не обичам много оцет, но с
балсамовия се разбираме доста добре
напоследък и открих, че пасва чудесно
на домати, а сега и на зеле. Ако нямате
балсамов оцет, можете да го замените с
обикновен.
Продукти:
1 зелка (около
1,5 – 2 кг)
1 пиле или както
при мен 4 бутчета
2 с.л. балсамов
оцет
1 ч.ч. (200 мл) домати
от консерва или настъргани
50 мл олио
3-4 скилидки чесън
(или на вкус, но е добре да не го пропускате)
1 с.л. червен
пипер
1 с.л. чубрица
черен пипер
сол
Пилето се нарязва
на порции.
Зелето също се
реже. Посолява се, поръсва се с оцета и
се намачква много хубаво. Слага се в
голяма тенджера, която да го събере.
Изсипва се олиото и се разбърква. Слага
се на котлона и се добавя около 1 пръст
вода на дъното на тенджерата. Готви се
на бавен огън докато омекне, като се
бърка често.
В това време
пилето се слага в друга тенджера, залива
се с вода и се посолява (можете да добавите
и черен пипер на зърна или други подправки,
които обичате в бульона). Слага се да се
свари леко. Бульонът се отпенва. Пилето
се вари докато омекне, но да не е преварено,
защото после ще се пече със зелето.
Пилетата от магазина обикновено се
сготвят доста бързо, така че внимавайте.
След като зелето
е омекнало, към него си прибавя червения
пипер, доматите, нарязания чесън и
останалите подправки. Разбърква се
хубаво, готви се още 5 минути и се отмества
от котлона.
Изсипва се в
тавата, в която ястието ще се пече заедно
със соса, който има. Върху него се подрежда
пилешкото месо. Залива се с бульона от
пилето така, че той да покрива около две
трети от зелето.
Така приготвеното
пиле с прясно зеле се слага да се пече
в загряна фурна на 180 градуса, до
придобиване на приятен загар и готовност
на всички продукти.
По желание накрая
се поръсва с пресен магданоз.
Или, аз винаги приготвям за празника, предварително не правя нищо, но пък повечето пъти публикувам рецепти от минали вече празници. Рядко успявам в самия ден да пусна и рецепта.
ОтговорИзтриванеНикога не съм правила пиле със зеле с оцет и чубрица:)
Или,
ОтговорИзтриванетвоята рецепта е малко по - различна - с балсамов оцет, моята също е подобна.Много отдавна не съм правила това ястие, благодаря за подсказката.
Поздрави и весели Великденски празници !