Комбус е едно
ястие от Северозападния район на
България, за което аз лично
научих съвсем скоро. И то точно след
като се бях въоръжила с обилно количество
коприва и лапад :) Прозвуча ми толкова
вкусно, че изобщо не се поколебах да го
направя. Не знам откъде произхожда името
му, но комбус се прави през пролетта от
лапад (може и коприва) и сухи чушки. Това
са двете основни съставки, а в добавка
по желание може да се добавят сирене и
яйца.
Няма да ви
лъжа, че се приготвя много бързо, защото
си изисква време да се почистят зелениите
и да се бланшират, а на чушките е нужно
време да се сварят и обелят. Но пък на
мен лично идеята много ми допадна и
резултатът много ми хареса. Така че, не
смятам подготовката за много тежка,
защото си заслужаваше.
За да приготвя
ястието, се водих от рецептата на Ина,
за което много й благодаря! Само дето
аз смесих лапад и коприва, защото това
имах и много ми харесва да ги смесвам и
в други ястия.
Продукти:
5 шепи лапад
5 шепи коприва
(връхчета)
2 глави лук
100 г сушени
чушки (без дръжките и семето)
4-5 с.л. олио
около 300 г
сирене
5-6 яйца
сол
черен пипер
хареса ми
идеята да добавя пресни подправки накрая
– 5-6 листенца пресен джоджен, няколко
листенца пресен девесил и магданоз
Листата лапад
се почистват от жилките, измиват се и
се бланшират във вряла подсолена вода
за около 2 минути. Връхчетата коприва
също се бланшират 2-3 минути. Изваждат
се и се изцеждат хубаво. Аз ги подсуших
с кухненска хартия, а може и с кърпа.
Сухите чушки
се сваряват, докато омекнат добре.
Почистват се от люспите. Някои чушки
при мен се белеха лесно, но за други си
помагах, като остъргвах месото от люспата
с нож.
Лукът се
нарязва на ситно.
Олиото се
загрява и в него се изсипва лукът с 1
с.л. вода, за да може да се задуши. Готви
се, докато омекне много добре. Прибавят
се зелениите и чушките. Посолява се и
се готви, като се разбърква още десетина
минути. Ако желаете, може да приключите
с готвенето тук. Аз надолу предлагам
вариант с яйца и сирене :)
Прибавя се
натрошеното сирене и се изсипват яйцата.
Готви се докато яйцата се стегнат.
Подправя се с черен пипер и сол (ако е
необходимо) и се добавят пресните
подправки.
Разкошно пролетно ястие Ил, чудесно и свежо, много красиво и апетитно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица !
Аз го чувам и виждам за пръв път и и изглежда много вкусно, представено от теб. Сигурна съм, че би ми допаднало Поздрави, Или!
ОтговорИзтриванеПролетен разкош, Илианка - нещо ново за мен,
ОтговорИзтриванено звучи и изглежда много апетитно и вкусно...
И на мен би ми допаднала тази комбинация,
благодаря, поздрави за теб и прекрасна пролет!
Нито съм го чувала, нито съм го вкусвала, дори не си представям вкуса, някой път ще опитам.
ОтговорИзтриванеМного любимо ! Но в моя край комбусът се прави без сирене и яйца. С тях си е просто миш-маш
ОтговорИзтриване