Не знам доколко това сирене в гювече се приготвя в Банско, но така го срещнах в това видео миналия ден. Идеята много ми хареса, защото както повечето видове сирене, приготвени в гювече е бърза и обикновено се харесва на всички. После видях, че такава рецепта има и в сайта на Бон Апети, но под името Сирене в гювече. Всъщност как ще кръстим рецептата не е толкова важно. По-важното е, че е вкусна, много лесна и много бърза и благодарение на нея отметнахме още една вечеря без много стоене покрай печката.
Рецептата за сирене по бански (тук си представям едно загоряло парченце сирене, оскъдно облечено в бански, сигурно заради хубавото време навън :) изглежда така.
Продукти за 2 гювечета:
300 г сирене
1 домат
3 яйца
150 мл газирана вода
2 люти чушки
30 г краве масло
масло за намазване на гювечетата
Първо ще уточня, че за изпълнението на рецептата аз не използвах гювече с капак, а предпочетох съдинките на снимката, които не се похлупват, но за по-лесно надолу ще пиша гювечета. Така ни хареса повече, по-запечено изпълнение :) Но вие можете да си използвате нормално гювече и да сложите капака. Тогава обаче вероятно яйцата отгоре няма да бухнат толкова.
Гювечетата се намазват по дъното и стените с масло. Сиренето се разделя на две и се натрошава на дъното. Отгоре се слага краве масло на малки парченца. Режат се не много тънки филии от домат и се поставят върху сиренето.
Гювечетата се поставят във фурната, като и тук се спазва правилото фурната да не се загрява предварително, за да не се спукат. Фурната се включва на 180 градуса и гювечетата се пекат около 15 минути.
Яйцата се разбиват с тел. Към тях се прибавя газираната вода и малко сол (може и черен пипер да се добави).
Гювечетата се изваждат от фурната и се заливат с приготвената яйчна смес. Поставя се лютата чушка.
Връщат се във фурната и се пекат до златисто.
И докато се пекат с тая чушка, се носи прекрасен аромат.
След като се извадят, мога по желание да се поръсят с червен пипер или шарена сол.
Да ви е сладко!
Ами много апетитно изглеждат :)
ОтговорИзтриванеЩе ги направя.
Чудесна идея и изпълнение, Ил!
ОтговорИзтриванеСветли празници!
Страхотно е, Ил! Много ми хареса рецептата. Благодаря, ще я приготвя с удоволствие! Светли празници, мила!
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусно.Пидсети ме да си приготвя любимото ми мариновано сирене с чесън , аджика и подправки на вкус
ОтговорИзтриванеИ аз се нареждам до останалите впечатлени, Илианка! Чудесно изглежда и обещава да ни хареса! Непременно ще го тествам това банско сиреняво гювече, още довечера. Благодаря, че сподели!
ОтговорИзтриванеЧудесни са!
ОтговорИзтриванеЗнаят те, банскалиии:)
ОтговорИзтриванеХареса ми!
Много апетитно, ефектно и вкусно предложение, Илианка...
ОтговорИзтриванеОпределено ми допада - ще го опитаме и ние, Благодаря ти!
Сърдечни поздрави,Светли и благословени Великденски празници!
Чудесна рецепта Или, при това изглежда прекрасно и е много лесна.Ще я пробвам веднага за вкусна вечеря.Благодаря за интересната идея.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Много вкусни !!! Вместо чушка сложих чесън ,но пак се получиха ! Благодаря
ОтговорИзтриванеЧудесно звучи!
ИзтриванеРадвам се, че ги опитахте :)
Поздрави от Ловеч,
Илиана
Чудесни са! На мен ми прилича на омлет в гювече, наскоро правих подобно в друг дълбок съд! Поздрав и благодаря!
ОтговорИзтриванеНай-сетне ги направих. Чудесно се получиха Илианка. Не бухнаха колкото твоите на снимката, но моите гювечета са по-дълбоки и затова. Следващия път в една тавичка мисля да пробвам. Рецептата определно отива към любими, особено за летния сезон.
ОтговорИзтриванеХубава неделя, целувки!
Радвам се, Мимка, че съм гостувала и у вас :)
ИзтриванеПоздрави!