събота, 6 септември 2014 г.

Ябълков щрудел с домашна юфка



Продукти:


200 г домашна юфка
4 яйца
3 средни ябълки
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. канела
70 г краве масло
1 ванилия
1 ч.ч. прясно мляко
6 с.л. кафява захар

Ябълките се почистват и се настъргват. Три от яйцата се разбиват със захарта. Не е нужно да използвате миксер. Разбийте ги леко с тел. Към тях се прибавят киселото мляко, смесено със содата, ябълките, орехите, канелата и ванилията. Всичко се разбърква добре. Дъното и стените на тавичка се намазват с краве масло. 2/3 от юфката се слага на дъното на тавата. Върху нея се изсипва ябълковата смес. Покрива се с останалата юфка. Отгоре се подреждат парченца масло. Слага се да се пече. Останалото яйце се разбива и се смесва с прясното мляко. Когато юфката се зачерви, се изважда от фурната и се залива с приготвената смес равномерно. Отгоре се поръсва с кафявата захар. Ако нямате кафява захар, използвайте обикновена. Връща се във фурната и се допича.

Прекрасен десерт с хрупкава захарна коричка :)



24 коментара:

  1. Интересна рецепта, Илианка. Още не ми е "ябълково", но зимъска ще се възползвам от рецептата ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Иле, чудесно изглежда! Нямам идея какъв е вкусът точно, защото юфка, по думите на майка ми, съм яла само като бебе. Но ето повод да си "припомня". :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, аз много обичам юфка. Най-често я правя с прясно мляко и захар. Става мммм, много вкусна :)
    А този вариант е малко по-различен. Но гарантирам, че е вкусен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Веси, не ми е нужно да е зима, за да се възползвам от този прекрасен вкус :)
    Пробвай, мисля, че ще ти хареса :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мога да си представя какъв ще е вкуса на този страхотен десерт, Илианка. Нещо подобно правя и аз, а и с кори за баница се получава също много вкусно и красиво.
    Хубава неделя ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Много обичам юфка, но заради моите човеци май не правя. Така май ще мине като десерт ) Много апетитно парченце!

    ОтговорИзтриване
  7. Гарантирам вкуса, момичета.
    Пепи, у нас и Никол яде.

    ОтговорИзтриване
  8. Вече я опитахме и всички вкъщи си облизаха пръстите! Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за доверието! Да ви е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте искам да попитам дали орехите са смлени?Благодаря. :)

    ОтговорИзтриване
  11. на колко градуса се пече и колко време?

    ОтговорИзтриване
  12. Аз обикновено пека на 170-180*.
    А колкото до времето за печене - всяка фурна пече различно. Печете, докато сместа се стегне добре и се зачерви апетитно.

    ОтговорИзтриване
  13. Еееейййй,Илианка тази рецепта е супер ! Бях правила а юфка ,ама купешка , сладка баница ! Но непременно ще опитам твоята рецепта !

    ОтговорИзтриване
  14. Юфката вари ли се предварително, или се слага направо от пакета?

    ОтговорИзтриване
  15. Юфката се изсипва направо от пакета. Не е нужно да се вари предварително.
    Успех :)

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, рецептата много ме впечатли, може ли само да уточните приблизителни размери на тавичката. Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      рецептата наистина е много сполучлива. Аз пекох в тава с диаметър 26 см.
      Поздрави,
      Илиана

      Изтриване
  17. Ябълковият щрудел става превъзходен. Рецептата е уникална. Благодаря ви Илиана!


    ОтговорИзтриване
  18. Илианче, става ли "мокра" от млякото?

    ОтговорИзтриване
  19. Много вкусен сладкиш се получи. Пухкава и сочна млечна баница с вкус на ябълки :) Добавих допълнително 1 чаша прясно мляко към заливката, за да стане още по-сочна, така я харесваме у дома.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че опитахте тази рецепта и че споделите коментар.

      Поздрави!
      Илиана

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...