четвъртък, 24 май 2012 г.

Пай с череши

Обожавам череши. Всяка година очаквам с нетърпение появата им. Мога да ям постоянно и обикновено ги предпочитам в прясно състояние. Обаче отдавна ми беше влязла муха в главата да направя пай с череши. Да, точно с череши. Чудих се доста каква рецепта да опитам и както често ми се случва, не се спрях на някоя конкретна. Събрах основните неща и в крайна сметка се получи това.


Продукти:

За тестото:

2 1/2 ч.ч.брашно
1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар
1 ч.ч. студено масло, нарязано на кубчета
5 с.л. ледена вода

За пълнежа:

1 кг череши
1 ч.ч. захар
2 ванилии
1 ч.л. канела
2 с.л. нишесте

1 жълтък за намазване
захар за поръсване

Черешите се измиват и се почистват от костилките. Брашното се смесва със захарта и солта и се разбърква. Към него се добавя маслото и бързо се смесват, като се правят на трохи. Добавя се водата и се меси тесто. Прибира се в хладилник за 30 минути. През това време черешите се слагат в огнеопорен съд, посипват се със захарта, прибавят се ванилията и канелата. Слагат се на котлон и се оставят да заврат. Приготвят се, докато остане сравнително гъст сос. Нишестето се прави на кашичка с много малко вода , съдът с черешите се отстранява от огъня и нишестето се при тях. Разбърква се хубаво. Връща се на котлона - да заври отново и се отстранява.
Тестото се изважда от хладилника и от него се отделя 1/3. Голямата част се разточва на тънка кора и се прехвърля в подходяща тава, която преди това е намана хубаво с масло, като се покриват и дъното и стените. Върху тестото се изсипват черешите. Ако пълнежът ви не стига до горе в тавата, прегънете тестото и оформете борд. Останалото тесто се разточва и от него се изрязват фигурки, които се поставят върху черешите. Тестената повърхност на пая се намазва с разбития с малко вода жълтък и се поръсва със захар. Пече се предварително загрята на 180* фурна до зачервяване.

Като заключение ще кажа: Ох, преядох! Защо трябваше да ям две парчета?

И малко музика...

5 коментара:

  1. Защо си изяла и моето?
    Виждаш ли сега колко ти е тежко?

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, има и за теб :))
    Вале, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Адски вкусничко изглежда, то затова си и "омела" две парчета :)
    И аз обичам череши, обаче голяма мъка ми е яденето им, защото се проверяват една по една за мезета :))

    Хубави почивни дни, Ил :)

    ОтговорИзтриване
  4. Странно, почти същият пай, дори със същата украса гледах преди малко в блога на Ваклина Алексиева!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...