неделя, 30 май 2010 г.

Ягодова торта в обръщаща се форма




От много време имам такава форма за торта, но никога не съм я използвала. А рецептата на Роси винаги ми е изглеждала много примамлива. Днес ми донесоха доста ягоди и реших, че сега е моментът да се пробвам с този тип торта. Промених само крема.

Продукти:

За блата:

125 г. масло
80 г. захар (4 с.л. с връх)
2 яйца
150 г. брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол

За крема:

1 ч.ч. сладкарска сметана
2 жълтъка
1/2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 ванилия

ягоди

За заливката:
5 г. (1/2 пакетче) желатин
100 г. вода
захар на вкус

Фурната се загрява на 160*. Маслото се разбива със захарта и яйцата и постепенно се добавят останалите продукти. Изсипва се в намаслена форма и се слага да се пече до получаване на златист цвят.
Изважда се от формата и се оставя да изстине.
Кремът се приготвя, като всички продукти се смесят и се варят при непрекъснато бъркане до добиване на нужната гъстота. Оставя се да се охлади леко и се изсипва върху обърнатия блат. Отгоре се поставят нарязаните ягоди и се поливат с желатина, който се приготвя според указанията на пакетчето.
Тортата се оставя да престои поне 4 часа преди сервирането.
* Направих тортата втори път за три дни, но този път след като стегна желатинът, я поръсих със запечени филирани бадеми.



8 коментара:

  1. Страхотно предложение, Илиана!

    ОтговорИзтриване
  2. Илияна,
    тортата изглежда много апетитно! Разрезът е неустоим. Разбирам те напълно защо си направила тортата 2 пъти, амо ти за кой по-напред :)

    ОтговорИзтриване
  3. На вълна ягоди съм :) Браво за апетитното предложение!!!Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубаво изглежда тази торта, както и предишната рецепта с черешите. Правя един подобен сладкиш, но ще имам предвид и тази рецепта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Станимира! Рецептата наистина е доста сполучлива, а и не е задължително да се използват само ягоди. Могат да се заменят с други плодове - според сезона и вкуса :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...