понеделник, 17 ноември 2008 г.

Салата-торта


Продукти:
1 кг чисти сварени и обелени картофи
1 буркан кисели краставици
400 гр шунка
4 варени яйца
200 гр крема сирене
400гр майонеза
1 пак. желатин (на д-р Йоткер малките) в 120 мл ода

За украсата: 1 майонеза, луканков салам, пастърма, луканка, шунка, филе, яйца, кашкавал, пушено сирене, маслини или по избор

Желатина се накисва в студена вода да набъбне. През това време във форма с падащи страни (или подобна цилиндрична) облепена със стреч фолио (или просто найлон) се настъргват половината картофи. Притискат се хубаво с ръка по дъното и по края на стените. Отделно се нарязват шунката; краставиците; настъргват яйцата; останалите картофи; смесва майонезата с крема сиренето и разбива хубаво. Желатина е вече готов и се смесва със сместа на крема сиренето и майонезата. Разбърква се хубаво. С около 1/3 от тази смес се заливат картофите. Бързо се поставят шунката; след това краставиците, притиска се хубаво с ръка и залива с втората 1/3 от сместа (много бързо се желира и сгъстява, а е хубаво да се *вмъкне* в останалите дупчици на продуктите) Поръсват се и настърганите яйца и след тях картофите. Залива се с последната 1/3 от майонезената смес. Прибира се в хладилник за 2-3 часа да стегне. През това време се приготвя украсата - на фунийки, на розички, на лилии и тн., яйцата са с извадени жълтъци, които са смесени с меко сирене + лъж. горчица. и пак шприцовани. Жълтите фунии са кашкавал/сирене за тост - онези тъничките и меки, различни видове, много лесно се работи с тях. Изважда се тортата и маха металния пръстен - трябва да не падне (аз бях готова да правя руска салата, ако стане това) и намазва с шпатула цялата *торта* тънко с майонеза. Настъргва се кашкавал и *хвърля* по външността, за да залепне. Украсява се по желание.
Рецептата е на Пепчо в Гответе с мен! Благодаря много! Гостите ми много се впечатлиха от тази торта! Аз направих половин доза в правоъгълна форма за кекс. Спазила съм абсолютно точно всички указания и всичко се получи перфектно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...