събота, 6 септември 2008 г.

Шоколадов ганаш кейк




Това е една много шоколадова рецепта на Кеми от Гответе с мен!


Продукти:

225 гр. брашно
225 гр. захар
100гр. какао
3 яйца
1с.л.бакпулвер
1 ч.л сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 капсула ванилия
10 с.л. олио
300мл. мляко
300мл. силно кафе



Продукти за ганаша:



300гр. натурален шоколад
180 мл. пълномаслена сметана
130 гр. масло



За белият ганаш:


50 мл. плномаслена сметана
100гр. бял шоколад
30 гр. масло
1 капсулка ванилия



В купа се пресяват заедно брашното, какаото, содата, бакпулверът, солта, добавя се захарта и серазбърква да се смесят. В друга купа се смесват яйцата, олиото, ванилията и се разбърква добре, докато се смесят. Добавя се млякото и охладеното кафе. Смесват се течната и сухата смес и се бърка до поемане на брашното и придобиване на гладка смес. Разделя се сместа на две части, излива се в тавички/с дм. 24см./ с незалепващо покритие или с пекарска хартия на дъното. Пече се в предварително загрята фурна на 180*С 30-40 мин. Изважда се и се обръща върху метална решетка. По този начин се процедира и с вторият блат.


Приготвяне на ганашът: В тенджера с дебело дъно се налива сметаната и се довежда до кипене. Добавя се шоколадът нарязан на много дребно и се бърка на среден огън до сгъстяване. Накрая се добавя и маслото и се бърка още малко. Съдът се покрива с капак и се оставя да се поохлади. Оформяне на тортата: Върху форма за торта се слага единият блат и обилно се намазва с ганаш. Върху него се слага вторият блат и се залива и намазва от всякъде тортата с шоколадовият крем. Залива се отгоре с тънка струйка бял ганаш ,приготвен по горе описаният начин за тъмен ганаш, но с бял шоколад
При мен единия блат се изпече много неравномерно- изду се по средата и се наложи да го изрежа, като трохите смесих с конфитюр от праскови и тази смес намазах върху блата. Отгоре сложих ганаша и другия блат. Нататък процедирах по рецептата.
Когато първоначално срязах тортата, бяха минали около 5 часа и се оказа, че още е доста суха. Но на следващата сутрин вече беше много добре поела и доста по-сочна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...