петък, 19 декември 2008 г.

Меденки


Когато започнах да правя тези меденки, имах идея да бъдат по тази рецепта. Обаче вместо да сложа два жълтъка и едно цяло яйце, сложих две яйца и един жълтък по грешка. И вместо да смеся мед, захар, канела, какао и олио и да ги стопя, ги сложих направо към яйцата в нормалното им състояние. Тогава реших, че импровизацията ще е пълна и промених и количеството на меда и мазнината. Не съжалявам, че допуснах тези грешки, защото в крайна сметка се получиха много вкусни меденки.

Продуктите, които използвах са следните:

2 яйца
1 жълтък
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
6 с.л. мед
2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. канела
1 ч.л. какао
2 щ. джинджифил
1 прах ванилия
около 500 гр. брашно

Всички продукти без брашното се смесват и разбъркват добре. Към тях постепенно се добавя брашно, докато стане подходящо за точене тесто. Тестото се разточва на кора и от него с формички се изрязват меденките. Поставят се в застлана с хартия за печене тава и се пекат в загрята фурна до златисто. Печенето отнема 7-8 минути. Изваждат се, оставят се да изстинат и се украсяват по желание.
Аз оставих голяма част неукрасени, защото вкъщи ги харесват така. Друга част - като на снимката - покрих с шоколадов кувертюр и доукрасих с бяла глазура. Може да се слепят по две с мармалад и да се полеят с шоколад. Като че ли на мен последния вариант ми допада най-много.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...