неделя, 26 ноември 2023 г.

Топеница с месо, сирене и кашкавал

 


Застудяването навън повлия много бързо на ястията у дома. Бързо се ориентирахме към нещо топло, питателно и леко пикантно. Преди време бях виждала рецепта за родопска топеница, но така и не разбрах дали това е автентична рецепта, която се приготвя в Родопите или пък е само кръчмарска такава, затова нямам претенции да предлагам автентична рецепта. Предлагам ви обаче едно много вкусно и лесно ястие, което да си приготвите. Дали ще го споделите с приятна компания или пък с чаша вино, си е ваше решение. Моята отговорност е само до вкусната рецепта.

Адаптирах количеството според нашите необходимости, като следва да спомена, че съм използвала комбинация от свинско и пилешко, но вие може да използвате и само един вид месо.



Продукти

500 г свинско месо - използвах плешка

500 г пилешко - пържола от бутче, без кожа

1 голяма глава лук

4-5 скилидки чесън

250 г гъби

8 броя печени чушки

2 настъргани домата или около 1 ч.ч. домати от консерва

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. захар

чубрица

риган

черен пипер

сол

около 150 г сирене

кашкавал за поръсване - количеството е по желание


Месото се нарязва на хапки. Лукът се реже на полумесеци, чесънът и гъбите-на филийки. Печените чушки се режат на ленти. 

За приготвяне на рецептата за тази вкусна топеница е необходимо да се използва по-голям тиган с капак или тенджера. В 3-4 с.л. загрято олио се задушава месото на слаб огън. Като пусне течност, се захлупва и се готви, като се разбърква няколко пъти, докато се изпари течността. Като остане само на мазнина, се запържва, докато се зачерви и се прибавят лука, чесъна и гъбите. Разбърква се добре и се готви, докато лукът поомекне. Прибавят се печените чушки и доматите. Слагат се подправките на вкус, поръсва се захарта и солта. Ястието се готви на тих огън до готовност на месото и докато остане почти на мазнина. Ако прецените, че има нужда месото да се готви още, а течността е извряла, долейте малко вода. 

 Сиренето се нарязва на парчета и се прибавя в гозбата, като е необходимо само да се стопли вътре и да се отпусне. Може да настържете кашкавал директно в тигана или да го сервирате горещо и да го поръсите в чиниите. Най-отгоре може да сложите ситно нарязан магданоз.

Ястието се сервира горещо, с настърган кашкавал.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...