събота, 8 април 2023 г.

Солен кекс с брашно от спелта и овесени трици

 


Този солен кекс е балансиран и пропорциите в него са спрямо режима на хранене, който спазвам в момента - Зоната. Но дори и да не спазвате подобен режим, може да опитате кекса като вариант на здравословно хранене. Ще дам обяснения за вложените продукти в грамове за тези от вас, които не са наясно в Зоната, но ще дам и количеството на блоковете, за да може да се ориентират по-бързо и тези, които спазват режима. 

Преди това обаче ще се похваля с новата си силиконова форма за печива. Много съм доволна, идеално се изпече кекса ми. Съжалявам, че чак сега се сдобивам с такава формичка, защото наистина е прекрасно улеснение, особено за Зоната, тъй като тук се използват много малки количества мазнини, а понякога даже никакви. А с нея е супер удобно, нищо не залепва, много лесно се измива и поддържа. Ако ви стана интересно, може да проверите при моя личен консултант на Tupperware за повече информация тук https://www.facebook.com/groups/684498606433797

Преди да напиша рецептата, само искам да кажа, че кексът се получава доста влажен, но това е нормално предвид малкото сухи съставки в него.


Ето и необходимите продукти за кекса:

3 яйца - 3 блока протеини

120 г извара - 3 блока протеини (по етикет-това е за тези, които са запознати с режима)

120 г сирене - 3 блока протеини

56 г кашкавал - 2 блока протеини

95 г овесени трици - 5 блока въглехидрати

78 г брашно от спелта - 6 блока въглехидрати (сметнати по етикет)

200 г кисело мляко 2% - 1 блок протеини и въглехидрати

4 ч.л. зехтин - 12 блока мазнини

сол на вкус

Приготвянето е супер лесно. Просто претегляте всички продукти, смесвате ги и ги разбърквате хубаво. Ако печете в силиконова форма, е нужно преди това да я намокрите със студена вода и да изсипете сместа в нея. Другия вариант да приготвите този солен кекс в здравословен вариант е да застелите дъното и стените на правоъгълна форма за кекс или малка тавичка с хартия за печене и да изсипете сместа. Пече се в загрята фурна на 180 градуса. 



1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...