четвъртък, 30 септември 2021 г.

Катмер бюрек

 


Катмер бюрек, който се приготвя с прясно мляко и бакпулвер. Досега бях виждала и правила само с мая, но този предизвика любопитството ми, когато Кокона го сподели и нямаше как да не го пробвам. Прекрасен е. Бих казала, че ми харесва повече от онзи с мая. Е, пак си има месене, точене, отнема си време, но просто е с по-различен вкус. Може да се приготви само от кори и масло, но на мен, също като на Дарина, ми харесва идеята да сложа сирене. Дори, честно да си призная, количеството, което сложих ми беше малко :)

Водих се изцяло по нейната рецепта, като тук-там съкратих времето за почиване на тестото, защото ме чакаха няколко гладни човека. Не съм поръсвала със сусам или нещо друго, защото нямах в момента подходящи семена, но със сигурност с тях ще е по-вълнуващ вкусът на точи чудесен катмер бюрек. От това тесто се получават 2 бюрека. А ето тук може да видите видео, от което да се ориентирате как се случват нещата.

 

Продукти:

300 мл прясно мляко

60 г кисело мляко

7 г бакпулвер

1 равна ч.л. сол

550 г брашно за тестото и още малко за разточване


около 150 г разтопено краве масло за разточване на корите

около 300 г сирене (ако обичате повече, можете смело да сложите 400 г)


1 жълтък, смесен с 20 г разтопено масло за намазване

По желание за поръсване може да използвате сусам, маково семе, черен кимион



Прясното мляко се смесва с киселото мляко, бакпулвера и солта. Разбърква се и се прибавя брашното на порции, като първо се разбърква, а после се замесва меко тесто. Разделя се на 8 приблизително еднакви части, които се оформят на топчета, покриват се със свежо фолио или с кърпа и се оставят да почиват 10-15 минути.

След това едно топче се разточва на кръг с диаметър около 23-24 см., намазва се с разтопено масло. Разточва се друго топче и се поставя върху първото, отново се маже с масло. Така се постъпва и с третото топче, а четвъртото се разточва и поставя върху останалите, като не се маже повече с масло. 

По същия начин се приготвят и останалите 4 топки за втория бюрек.

Сега тук би трябвало така приготвените две купчинки да се покрият с фолио и да се оставят да почиват 30 минути. Аз ги покрих със свежо фолио и изчаках 10 минути. След това първата купчинка от 4 кори се взима и се разточва на голяма кора с помощта на малко брашно. Не е нужно да се точи много тънко, но все пак е добре да се разточи колкото е възможно по-хубаво. След това този голям кръг отново се намазва с разтопено масло и се поръсва с половината от сиренето, което разбира се трябва да е натрошено. Навива се на руло, а то се навива на охлюв. Покрива се със свежо фолио.

По същия начин се постъпва и с втората купчинка с намазани с масло кори. 

След като приключите с навиването на втория бюрек, се включва фурната да  загрява на 170 градуса. Жълтъкът за намазване се смесва с разтопеното краве масло.

На лист хартия за печене се поставя първият навит на охлюв бюрек, леко се притиска с ръце, за да се сплеска малко и след това се разточва върху хартията с помощта на точилка - така, че да стане с диаметър около 25 см. Намазва се с разбития с масло жълтък и се минава леко с вилица, за да се образуват шарки, без да се пробожда. Тук може да се поръси и със семена. 

Пече се около 35-40 минути на 170 градуса на второто ниво отдолу нагоре. 

Изважда се от фурната и след 5 минути е готов за консумация. Внимание: Не се реже с нож, а се разчупва.

По същия начин се приготвя и вторият бюрек.

Това е. Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Вкусна красота!
    Прияде ми се пак като видях снимките :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами хайде де. Не е като да не знаеш как става :P

      Изтриване
  2. Виждам ,че е голяма вкусотия и ще бъде изпробвано.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен е, правих го преди време и много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  4. Или,
    баба ми беше голям майстор на всякакви тестени изделия.Правила е подобен бюрек, но само с вода замесваше тестото.А корите мажеше със свинска мас или масло и задължително сирене.Наистина става много вкусен без мая.Дори по - вкусен от подобен с мая.Майка ми правеше подобно нещо, но с мая и става като вита пита.
    Поздрави, чудесен е бюрека !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...