събота, 4 септември 2021 г.

Невероятен пържен дроб

 


Много рядко си позволявам да слагам в заглавието на рецептите, които ви споделям, че нещо е невероятно, уникално, извънземно вкусно, но истината е, че този пържен дроб е просто фантастичен. Приготвих го няколко пъти по рецептата, която Дарето сподели преди време за Тава Джиер, ноооо основната разлика при мен е, че рецептата е приготвена със свински дроб всичките пъти. Обещавам, ще потърся скоро телешки и ще приготвя с него, за да ви кажа какви са разликите. 
Всъщност никога не съм опитвала Тава Джиер в оригинал, но пък и не твърдя, че ви предлагам рецептата точно за това и няма как да е това, тъй като моят дроб е свински. И преди Дарето да пусне нейната рецепта, съм гледала много пъти клипчета как го приготвят, обаче никога не съм се вдъхновявала. Сега е различно. Надявам се да вдъхновя и вас.
Най-досадната част в цялата работа е, че трябва ципата да се премахне добре ида се нареже на много тънко. След няколко опита, послушах съвета на Дарина и го нарязях полузамразен. Така рязането се получи много по-лесно и бързо. След това е лесно и бързо. Следвайте стъпките по-долу и ще имате много вкусно мезе за бирата :)



Продукти:

около 500 г дроб - свински или телешки (може и с агнешки)
1 ч.ч. бяло брашно за овалване (или смес от бяло и царевично брашно)
олио за пържене - необходимо е повече олио, да покрива 3 пръста от дъното на съда, в който ще пържите
сол
черен пипер

Ципата на дробът се отстранява и той се нарязва възможно най-тънко - като чипс. Пак напомням, ако смятате, че ще е много трудно, може да го замразите леко и да го нарежете с лекота. Ако дробът е замразен, изчакайте да се размрази добре. След това се поставя в гевгир и се измива много добре. Отцежда се хубаво и може да се подсуши.
Овалва се добре в брашното и се изтръсква много хубаво от останалото брашно. 
Необходимо е да се пържи в много силно загрята мазнина на малки порции  около 45 секунди за първата порция и до минута и половина за следващите. Изважда се и веднага се посолява и подправя с черен пипер. По желание може да се прибавят нарязан лук, пържена червена люта чушка, лимон и магданоз.

Консумирайте бързо след приготвянето му. Страхотен е  :)





2 коментара:

  1. Обичам тава джигер, макар да не си падам много по дроба, освен пилешки, него обичам. Така че, благодаря за рецептата, някой път ще се възползвам!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    не сме почитатели на дроб какъвто и да е.Само баща ми го обичаше, но не е вече сред нас.Но съм му правила по различни начини.Точно такава рецепта не съм правила.Знам,че се реже много фино и се пържи в гореща мазнна за кратко в меден съд.Така ставал най - вкусен.Ако имам повод ще го направя напр. за гости.Виждала съм леко замразен как го нарязват на фини парчета.
    Поздрави ! Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...