събота, 19 декември 2020 г.

Сладки Снежни топки

 


В последните години все така се случва, че приготвям нови видове сладки преди Коледа, но все не успявам да запиша рецептите. Тази година обаче успявам да се включа в голямото Коледно сладкоправене и сладкописане, поне с една рецепта за Коледни сладки, а надявам се да успея поне с още една. Преди седмица с Никол направихме тези прекрасни сладки Снежни топки и една доза от неустоимите бисквитки Трюфел. Е, седмица по-късно останаха само 10 снежни топки, които сутринта успях да снимам набързо. И ето ги. Смятам, че рецептата за тези прекрасни сладки Снежни топки задължително трябва да се напише в блога, за да стигне до повече хора, защото на нас много ни харесаха. Рецептата е на Креми и аз много й благодаря!

Преди да продължа с продуктите, само бих искала да спомена, че може да срещнете различни варианти под името Снежни топки, аз ви предлагам вариант с орехи.



Продукти за около 60 бр. сладки:

220 г меко масло (на стайна температура)

70 г. кристална захар

1 ампула ванилов екстракт

220 г смлени орехи 

300 г брашно

1 щипка сол

пудра захар за овалване

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем с миксер. Към него се прибавят смлените орехи и сместа се разбърква добре. Към тази смес се прибавят брашното и солта и всичко се бълка (омесва) много хубаво. Получава се приятно за работа ронливо тесто. От него се оформят топчета по-малки от орех. Ако случайно тестото ви се пръска при оформяне, намачкайте го още малко и опитайте пак. 

Тавата, в която ще печете сладките Снежни топки се застила с хартия за печене. Топчетата се подреждат в нея на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 12-15 минути.

Както и при останалите сладки, внимавайте много да не ги препичате. 

2-3 минути след като извадите сладките, ги оваляйте в пудра захар. След като изстинат напълно, сладките се овалват отново в пудра захар. Съхраняват се в кутия с капак. Ако останат. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...