неделя, 4 октомври 2020 г.

Зимнина: Кисели динчета

 


Подобна рецепта за кисели динчета се приготвяше преди години на село, когато се садеше бостан. В края на сезона остават едни дребнички динчета, които разбира се не се изхвърлят, а се приготвят на туршия. Тогава киселите динчета се приготвяха цели в бъчва, но аз адаптирах рецептата за буркани по този начин. На пазара при нас все още могат да се намерят малки динчета, които да се приготвят за зимнина. 

Продукти:

около 3 кг динчета

1,75 л вода

300 мл оцет

150 г захар

1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер

 


За рецептата за кисели динчета е нужно да се изберат малки, не съвсем зрели, твърди динчета, които остават в края на сезона. Динчетата се измиват много добре и се подсушават. Нарязват се на малки триъгълничета, които могат да се поберат в буркан. Подреждат се колкото е възможно по-плътно в буркани, като се внимава да не се притискат, защото се мачкат. Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Слага се да се на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато. Подготвените динчета се заливат с горещата марината, бурканите се разклащат и ако е необходимо се долива още от маринатата. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и хладно място. 
След две седмици вече са готови за консумация.



2 коментара:

  1. Или,
    правим кисели динчита и стават много вкусни, но рецептата трябва да е без аспирини и без много оцет.Навремето моята баба правеше много вкусни динчета.Но сега малко е позабравена тази рецепта.А и динчета вече така не стават както навремето всичко беше много вкусно.Записвам си и твоят вариант на приготвяне.Пикант фикс съм ползвала само веднъж.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм и чувала за такова нещо, като ти дойда на гости - ще черпиш:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...