Август е много богат на плодове и зеленчуци. Има толкова голямо
разнообразие, че човек се чуди откъде да ги подхване :) И понеже само пресни
плодове малко ми омръзнаха, реших да направи този прекрасен и ароматен обърнат
сладкиш със сливи и нектарини. Сладкишът може да се приготви и само с праскови,
сливи, нектарини, кайсии или други плодове, с каквито разполагате в момента.
Приготвих го и споделих снимки в нашата група във Фейсбук и рецептата веднага
предизвика интерес. И беше приготвен дори с ананас :)
Рецептата за обърнат сладкиш със сливи и нектарини е лесна.
Трябва ви само малко време и нужните
продукти. Ето бързо и нея.
Продукти:
100 г краве масло
100 г захар
Около 500 г сливи
1 нектарина или праскова (може да се използват само сливи или
само нектарини или пък други плодове)
2 яйца
200 г захар
100 мл олио
200 г заквасена сметана
3 с.л. кисело мляко
250 г брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
30 г кокосови стърготини
1 ч.л. бадемова есенция
Плодовете се измиват и се нарязват на резенчета.
Маслото се стопява на дъното на тавата, в която ще се пече
сладкишът със сливи и нектарини. Прибавят се 100 г захар и се оставя захарта да
се карамелизира. Подреждат се плътно плодовете. Въпреки, че подредих доста
плътно моите, на едно място тестото е пробило и така плодовете останаха вътре,
но това не се отразява на вкуса J
Яйцата се разбиват с останалите 200 г захар много добре на гъст
и пухкав крем. Прибавят се олиото, заквасената сметана и киселото мляко. Разбърква
се много добре. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и ванилията.
Прибавя се към горната смес и се разбърква до хомогенна гледка смес. Слагат се
кокосовите стърготини и бадемовата есенция и финално се бърка отново. Така
приготвената смес се изсипва върху подредените в тавата плодове.
Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност,
като се проверява с клечка за зъби или дървен шиш.
Или,
ОтговорИзтриванечудесен е сладкиша.Сестра ми прави подобен сладкиш с праскови, с кайсии.Но съм сигурна,че и с ананас и със сливи или комбинация от плодове е чудесен избор.Лесен и вкусен сладкиш се получава.Благодарности за рецептата, снимките са прекрасни.Още някоя интересна рецепта за зимнина от зеленчуци ще очаквам от теб.
Весело и прохладно лято !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеТази година обаче не знам дали изобщо ще правя някаква по-различна зимнина, която да публикувам. Но е възможно да се вдъхновя за нещо по-специално :) знае ли човек...