вторник, 23 юни 2020 г.

Ветрило от свинско филе



Рецептата за Ветрило от свинско може да се приготви не само с филе, а и с голямо парче свински врат. Дори смятам, че с врат ще се получи доста по-успешно, но в момента аз трябваше да приготвя нещо с филе и реших да е точно това ветрило от свинско филе. Ако рецептата се изпълни със свински врат, месото ще бъде доста по-сочно, а в случая е малко по-сухо, предвид спецификата на филето.
Също така за пълнеж можете да използвате и различни продукти от така предложените, макар и така да се получи много добре. Но може да сложите топено сирене, шунка, пушено месо, сирене чедър, чушки, дори и гъбки. Стига фантазия да имате. Ето как го направих аз.

Продукти:

 1 парче свинско филе или врат (около 1,3 кг или с каквото разполагате)
 5 с.л. соев сос
5-6 с.л. олио
2 с. л. горчица
1 с.л. червен пипер
Риган
Черен пипер
Сол 

 Домати*
 Кашкавал* 
 Пушен бекон*

2-3 стръка прясна салвия
2-3 стръка пресен розмарин

 *Не посочвам количества, защото не съм ги теглила, а и количествата на тези продукти са в зависимост от броя на разрезите, които ща се направят и дебелината, на която ще се нарежат.



Пресните подправки не са задължителни и ако ги нямате, няма да е драма и да ги пропуснете. А бихте могли и да ги замените с риган и мащерка например. Аз в случая имах тези от градината и използвах тях.



Месото се нарязва с остър нож на пържолки с дебелина 6-7 мм, без да се стига  до края. Трябва да останат около 5 мм в основата на месото, за да държат ветрилото цяло. Посолява се добре. Смесват се соевия сос, олиото, горчицата, черния пипер, червения пипер и ригана и се разбъркват хубаво. С тази смес се намазва месото, включително и между пържолките. Оставя се за около час да се маринова.
През това време се нарязват на тънички резенчета пушения бекон и кашкавала и на тънки кръгчета доматите.
Взима се месото и във всеки прорез се подрежда резен кашкавал, резен бекон и кръгчета домати. Така се оформя цялото ветрило и се притиска хубаво от всички страни, за да заеме правилна форма. Аз го забодох с клечки за зъби, но по-добре работа ще свършат дървени шишчета, тъй като са по-дълги. Отгоре се поставят пресните подправки.
Така оформеното месо се поставя в тава за печене. Налива се 1 пръст вода и тавата се завива първо хубаво с хартия за печене, която се завързва с канап. След това отгоре се поставя фолио и се опакова много добре.
Пече се в загрята фурна първо на 220 градуса, докато чуете, че заври и след това фурната се намалява на 170 градуса. Пече се до готовност. На мен ми отне почти два часа печенето на това вкусно ветрило от свинско филе. Не съм го запичала без фолио, защото ще стане сухо, а и кашкавалът ще се препече и няма да е така добре приготвено.
Аз го предложих с вкусен гъбен сос.



3 коментара:

  1. Ветрилото ти е като за изложба, Или! Много красиво и много вкусно изглежда. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Уникално изглежда...толкова крехко и сочно, непременно ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...