вторник, 27 август 2019 г.

Гулаш със свинско месо


В тази публикация няма да се спирам на това какво е гулаш и откъде произлиза, а просто ще ви напиша рецепта за едно прекрасно и вкусно домашно ястие, което с удоволствие да си приготвите и с още по-голямо удоволствие да си похапнете.
Предлагам вариант на гулаш със свинско месо, защото такова имах налично в момента и търсех рецепта, в която да го приложа. Но иначе можете да си приготвите този гулаш с телешко месо и съм сигурна, че ще се получи фантастичен.
Разбира се, преди да започна да го готвя, хвърлих поглед тук-там, за да видя как го готвят останалите блогъри. Общо взето попаднах на различни начини на приготвяне и различни подправки, които се използват. Спрях се на рецептата на Дарето за Гулаш със свинско месо като основна, тъй като продуктите, с които разполагах общо взето бяха точно тези. Но не ми се правеше картофено пюре и реших да сложа картофките вътре. Направих го по начинът, по който Ирма е посочила тук. Също така рецептата, която тя предлага е прекрасна, много стара - идва от далечната 1864 година и аз си запазвам правото да я приготвя някой следващ път, а вие ако искате да почетете повече за гулаша, непременно посетете нейния блог.
Всъщност гулашът е домашна гозба и хубавото тук е, че можете да си я приготвите така, както би се харесало на вас. Важното е да си я приготвите :)




Продукти:

600 г свинско месо
3 зелени чушки
1 морков
2 глави лук
3 скилидки чесън
3-4 средно големи домата
5 с.л. олио
4 средни картофа
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер (може да го намалите, но не го пропускайте)
1/2 ч.л. кимион
1 с.л. риган
черен пипер
сол



Месото се нарязва на хапки. Лукът, чушките и морковите се нарязват. Доматите се обелват и също се нарязват на ситни кубчета.
Олиото се загрява и в него се запържва месото. Добавят се лука, чесъна и морковите. Готви се докато омекнат. Прибавят се червените пипери и веднага се долива вода - толкова, колкото да покрие месото. Прибавят се останалите подправки.
Оставя се да ври на тих огън до готовност на месото. Ако е необходимо, долейте още малко вода, така че месото да е покрито постоянно.
През това време обелете картофите. Два от тях настържете на ситно ренде, а другите два нарежете на кубчета.
Добавете към почти готовото месо картофите, разбъркайте хубаво и долейте още 1 чаша топла вода. Варете на тих огън десетина минути, като разбърквате през няколко минути, за да не залепнат настърганите картофи за дъното. След това добавете доматите и чушките и варете още около 20 минути на тих огън, като продължавате да разбърквате.
Това е.
Хубаво е да се сервира с вкусен домашен хляб.

5 коментара:

  1. Много я обичам тази манджа, особено сега, с изобилието на зеленчуци. И поръсена с много магданоз. Цвета

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен гулаш, Ил! Примамващ и апетитен❤️!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, искам да привнеса и аз от нещо от себе си за тази чудна рецепта.
    Първо, не съм ползвала чушки, а червен пипер. Доста.
    Относно подправките – Не виждам нищо за дафинов лист.
    Без него просто не ми е гyлаш. Балансирах киселината с малко захар, ама малко. Завърших го със застройка от кисело млекце. При мен картофи няма, използвам ориз варен, отделно, измит, за да се отделят зрънцата, Eднa /хубаво заоблена топка от ориза слагам при гулаша в чинията. Контрастът от ориза и гозбата усилват апетита.
    Наздраве, искаше си чаша червено винце до чинията.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...