Зелеви сарми с кайма и ориз |
Сезонът на киселото зеле настъпва с пълна пара. И тази
година, след толкова години водене на блог, най-накрая се наканих да напиша
моята рецепта за вкусни зелеви сарми с кайма и ориз. Моята, моята... колко да е
моята... не е моята. И нея научих от свекърва ми. Да е жива и здрава жената,
научи ме да приготвям вкусно мусака, сарми и пълнени чушки.
Рецептата за зелеви сарми е традиционна за нашата кухня, но
разбира се вариации си има доста. Аз най-много ги харесвам с кайма и ориз.
Постните - за Бъдни вечер, вече съм споделяла рецепта за тях. Обикновено си
приготвяме този вариант у дома. Макар че ги правим не много големи, аз май
повече харесвам големшките. Ей тъй – сипеш си една и си се наял J
Така ги правеха едно време на село. Аз лично ги харесвам с кисело мляко.
Сега обаче ще ви кажа още нещо. :) Преди време в Хърватия опитах от тяхните сарми, които бяха малко по-различни от нашите и... за голяма моя изненада бяха сервирани с картофено пюре. Аз нали си знам как се ядат сарми (те ще ме учат мен...), погледнах доста скептично на комбинацията. Но знаете ли какво? Оказа се, че съм в грешка. И то каква... И така... знам си сега. Първо опитвам, после преценявам :) Отдавна искам и такава рецепта да ви направя, но един ден и това ще стане.
Какво да ви кажа още за сармите. С годините се научих, че
най-вкусните сарми са с повечко лук, даже доста. Може и да мирише, но пък после
е много вкусно. Изобилието на подправки също е много важно. Така че, не се
стискайте, отпуснете му края и сложете обилно подправки. Другото нещо - може да
не е здравословно, но така ни е най-вкусно - харесват ни с изпържена плънка, суровата плънка не е за мен. Това не мога да го ям и толкоз.
След като си навиете сармите, има различни начини да ги
приготвите – да ги сварите в тенджера, да ги подредите в гювеч или пък в тава.
Който чете моите рецепти, вероятно знае, че в последните години аз често
прибягвам към готвенето в гювеч. Там си пека сармите, там си готвя яхниите,
само супа още не съм варила в него. Но се е случвало и в тава да ги пека. Вижте това тенджерата и сармите - не е за моята кухня. Все нещо накриво ври, все въртиш напред-назад тенджерата на котлона... остави. Слагай ги в гювеча и ги забравяй във фурната. Те сами се пекат. Ако пък искаш да имат такъв симпатичен загар като тези на снимката долу, подреди си ги в тава и ги залей с водичка и малко зелева чорба.
Зелеви сарми в тава, в компанията на пълнени чушки |
Продукти:
2-3 големи глави лук
½ ч.ч. ориз
400 г кайма
1 морков
1 с.л. червен пипер
60 мл олио
джоджен
чубрица
черен пипер
сол
листа от кисело зеле
Лукът и морковите се режат на ситно. Оризът се измива добре.
В загрятата мазнина се изсипват нарязания лук и морков,
посоляват се и се готвят, докато лукът омекне. Добавя се измития ориз и се
разбърква добре, докато оризът промени цвета си. Добавя се каймата. Бърка се
хубаво и се готви, докато стане на трохи.
Отмества се от огъня и се добавят подправките – те са на вкус, но аз
добавям повечко, както казах по-горе. По около 1 с.л. от чубрицата и джоджена,
а от черния пипер както ви се харесва.
Сместа се разбърква много хубаво и се опитва.
Взима се зелев лист. Ако зелката е голяма, листото се
разделя на две, като се изрязват дебелите жилки. Върху листата се слага по
около 1 с.л. плънка и се завиват сармички, като двете страни се загъват към
центъра, за да не излиза плънката и после се завива на рулце. Подреждат се в
съда, в който ще се готвят. В моя случай в гювеча. Отгоре се завива с 2-3
зелеви листа и се поставя чиния, за да не се разместват по време на печенето. Налива
се вода – колкото да покрие сармичките. Вариант е и да налеете и 2-3 пръста
зелева чорба, ако харесвате да ви е по-киселко.
Така приготвения гювеч със зелеви сармички се поставя в
студена фурна. Фурната се включва чак след като сте сложили гювеча вътре, за да
не се спука глинения съд. Ястието се пече на 180 градуса до готовност. Зелето трябва
с едно докосване на вилицата да се разкъсва. Това е сигурен знак, че сармичките
са готови и отвътре, но все пак е добре да опитате и пълнежа, преди да ги
извадите от фурната.
Със същия пълнеж може да напълните и някоя друга сушена
чушка и да подредите сред сармите. Ммм, разкош!
Много обичам и с радост бих опитала от сармичките ти, Иле. Истината е, че май само на Бъдни вечер стигам до тази вкусотия... Рядко хапвам през другото време (изглежда, че чакам да ми направят :)). Та така. Хубави сармички от хубав човек, че и хубави празници предстоят. Прегръдки ти изпраща и един друг човек!
ОтговорИзтриванеИли,
ОтговорИзтриванесармите са традиционни за нашия дом.И аз ги правя с повечко лук, но плънката е много различна всяка година.Правя постна капама в глинен гювеч, но подобно и на тези сарми с месо съм приготвяла.Правя ги винаги големи, така ги обичат в моето семейство - един зелев лист за една сарма.А лозовите ги правя като малки хапки.Виж с картофено пюре не съм ги поднасяла.
Приятна предпразнична подготовка !
Вкусотия - не се и съмнявам,
ОтговорИзтриванеа и така увлекателно ги описваш,
беше удоволствие да чета - Благодаря,
сърдечни поздрави и прегръдка за теб!
Обожавам ги и аз! Правя по същия начин, само че ги предпочитам с праз лук, вместо кромид, и не слагам морков. Наскоро чух по телевизията, как Манчев се възмущава, че не се слага чубрица в сармите, аз обаче също слагам, и ми харесва.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеНе знаех, че хърватите поднасят сармите с картофено пюре.
Явно комбинацията кисело зеле и картофи е добра.Французите наричат киселото зеле шукрит, приготвя се като се редът кисело зеле, полусватени, цели картофи, пак зеле, пушено свинско месо и пушени наденици и вурсчета(имат голямо изобилие от колбаси за шукрит).Завършват с киселото зеле.Подправките са бахар и черен пипер...използват и шарен пушен бекон...всичко това заливат с бутилка бяло вино и малко зелев сок...
Много, много вкусно...
Картофите добиват един изключително приятен кисел вкус...