понеделник, 31 декември 2018 г.

Пастички от бишкоти и сбогом, 2018-та!


В последния ден на 2018-та година бих искала да споделя с вас освен вкусна рецепта и едно прекрасно преживяване за мен, което се случи в началото на декември. Част от вас знаят от Фейсбук, но пък искам да се похваля и тук :)
Заедно с Пепи от Храна за мойте канибали имахме щастието да сме сред 12-те спечелили прекрасния конкурс на Метро "Кулинарното наследство на България". За мен участието в него беше много важно, защото наистина смятам, че трябва да запазим онези прекрасни рецепти на нашите баби и прабаби и да ги предадем на нашите деца. По този начин пазим традициите си и корените си и няма да забравим кои сме. Няма да навлизам повече в тази тема, защото публикацията може да придобие други краски... И така, връщам се на конкурса и наградата. Наградата беше да сготвим с шеф Токев  избраната рецепта. Събитието се състоя в първите дни на декември и аз смело мога да го определя като едно от най-хубавите неща, които ми се случиха тази година. Заедно сготвихме моята рецепта за Пълнен шаран и изживяването си беше една сбъдната мечта :) А фактът, че мигът беше споделен от добър приятел, го направи и много забавно :)
                                                                                 










И сега, публикацията няма да е без рецепта. Предлагам един много бърз и лесен десерт, без печене и варене. Пастички от бишкоти - бързо и вкусно!



Продукти:

300 г бишкоти
1/2 кутия дулсе де лече
3 пълни супени лъжици течен шоколад
1 пълна с.л. заквасена сметана

прясно мляко за потапяне
кокос за овалване

За ганаша:

40 мл течна сметана
65 г шоколад



Приготвянето на пастичките от бишкоти е лесно.
Започва се с направата на крема. Смесват се карамеленото мляко Дулсе де лече с течния шоколад и заквасената сметана. Хубаво се разбъркват. Бишкотите може да се мажат с лъжичка, може и кремът да се изсипе в пош и де се шприцова върху бишкотите. Както си изберете. 
Всяка бишкота се потапя съвсем леко в прясно мляко само от гладката долна страна. Поставя се крем и отгоре се захлупва с друга бишкота, потопена в мляко. Така приготвените бишкоти се овалват в кокосови стърготини там, където е избил крема отстрани. 



Накрая се заливат с ганаш, който се приготвя като сметаната се загрява, докато кипне и се изсипва върху шоколада. Разбърква се до пълното стопяване на шоколада и с помощта на лъжичка или с шприц с тънък накрайник се украсяват бишкотите. 


Благодарна съм за добрата година, която имах и си пожелавам още по-добра, здрава и успешна 2019-та!
На всички вас, които се отбивате тук, желая здраве и прекрасни моменти с вашите най-близки хора! Благодаря ви, че вече толкова време споделяме заедно вкусни моменти! Весело посрещане на 2019-та!
До догодина!

3 коментара:

  1. Пожелавам ти още по-здрава и успешна да е за теб и семейството ти 2019!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  2. Десертите по празниците трябва да са бързи :)
    Прегръдка, Ил! Пожелавам ти много вълнуващи срещи и през настоящата година :) Пък може и с мен пак :)

    ОтговорИзтриване
  3. Браво, мили дами, Пепи, Илианка, много се радвам! Страхотни сте!
    Моите адмирации към вас, за вдъхновението, уменията и успехите ви!
    Сърдечни поздрави с пожелания за здрава, успешна, благодатна и щастлива 2019!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...