неделя, 21 октомври 2018 г.

Кюфтета от кайма и картофи


Пържени кюфтета, кюфтета на фурна, кюфтета на скара, кюфтета от кайма, кюфтета от картофи, кюфтета от боб, кюфтета от леща, кюфтета от грах, кюфтета от спанак или лапад, кюфтета от коприва, кюфтета със сос, магданозени кюфтета, кюфтета от тиквички, кюфтета, кюфтета, кюфтета...
Толкова разнообразни рецепти за кюфтета има и всичките са много вкусни и обичани. Не знам дали има някой, който да не обича поне някой вид кюфтета. Обикновено се приготвят лесно и сравнително бързо, а дали ще бъдат пържени или приготвени по по-здравословен начин е въпрос на избор и вкус.
Днес избрах да ви покажа рецепта за пържени кюфтета с варени картофи, която много ни харесва. Всъщност у дома често добавяме картофи към каймата, но не знам защо не съм писала досега рецепта. Картофите могат да бъдат сварени или сурови - получават се различни. Напоследък предпочитанията ми са към сварените картофи, но ако нямате време, можете да сложите и настъргани сурови картофи. За целта ги настържете, посолете съвсем леко, разбъркайте и изцедете леко. След това добавете към каймата.



Продукти:

1 кг кайма
350 г сварени картофи
4 с.л. галета
2 яйца
1 малка глава лук (по желание)
1 ч.л. чесън на прах
2 с.л. соев сос
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет
1/2 ч.л. млян кориандър
4-5 клонки нарязан на ситно магданоз
чубрица
черен пипер
сол (ако използвате купена кайма, много внимавайте със солта, защото тя обикновено е добре посолена)

галета за овалване (може да се замени и с брашно)

За да направите кюфтетата от кайма и картофи, първо е необходимо картофите да се настържат. След това каймата се поставя в голяма купа и се добавят всички изброени продукти, като содата се шупва в оцета. Черния пипер и чубрицата сложете  на вкус. У дома чубрицата е много обичана и аз слагам малко повече от 2 равни супени лъжици от нея. Все пак количеството за овкусяване е доста. Сместа е необходимо да се омеси много добре. Месете продължително с ръце. След като каймата е добре омесена, се оставя поне за час в хладилник.
От готовата смес се оформят кюфтетата. Аз първо ги правя на топчета, след това овалвам всяко топче в галета. И преди да ги сложа в тигана, ги сплесквам в желаната форма.
Кюфтетата се изпържват в загрята мазнина  до придобиване на хубав загар. Не пържете кюфтетата на максималната степен на котлона, защото рискувате да се изпекат отвън, а да останат сурови вътре.



4 коментара:

  1. И ние винаги слагаме сурови картофи.
    Ще опитаме и със сварени :)
    Гуш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И със сурови стават много вкусни :)
      Но така са малко по-различни.
      Прегръдки на вас 😚

      Изтриване
  2. Досега съм пробвала само със сурови, настъргани. Това не съм. Изглеждат много вкусно, Ил. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Или,
    преди години съм правила много лесни и икономични шницели с настъргани сурови картофи и кайма.Лесни и бързи са, но варени не съм ползвала.Интересна и нетрадиционна идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...