неделя, 11 февруари 2018 г.

Ловчански пирян


Ловчански пирян е едно семпло ястие с три основни съставки, което обаче си е много вкусно и доказва за пореден път моето твърдение, че простите и семпли неща са най-добри.
Спомням си, че едната ми баба приготвяше това ястие през летните ваканции и още тогава ми беше много любимо. Да си призная, каня му се от доста време да го предложа у дома, но доста отлагах. А не е трябвало, защото ловчанският пирян се хареса на всички и ми поръчаха да го включвам редовно в менюто.




Продукти:

около 1 кг картофи
1/2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. пасирани домати (независимо дали са от консерва или пресни)
1 малка глава лук или 1/2 по-голяма
1 домат
чубрица
черен пипер
сол

1 с.л. оцет
2-3 скилидки чесън
2-3 клонки пресен магданоз

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в 3-4 с.л. мазнина и 1 с.л. вода докато омекне. Към него се прибавя оризът и се готви, като се бърка 2-3 минути. Отстранява се от котлона и към ориза се прибавят сол, черен пипер и чубрица.
Картофите се обелват, измиват и се нарязват на по-дебели кръгчета (около 1 см).

Хубаво е пирянът да се пече в глинен съд, но би се получил добре и в йенска или керамична тава, а дори и в най-обикновена.
Дъното на тавата се намазва леко с олио и отгоре се подреждат картофените кръгчета на един ред, така че да покрият колкото е възможно най-плътно дъното. Посоляват се. Изсипва се оризът и се разстила равномерно върху картофите. Отгоре се изсипват пасираните домати.
Върху доматите се подрежда още един ред картофи. Отново се посоляват картофите. Поръсват се с малко чубрица и черен пипер.



Доматът се нарязва на кръгчета и се подрежда върху картофите. Ако 1 домат е малко, може да нарежете повече. Леко се посолява. Отгоре се поръсва с тънка струйка олио.
Ястието се залива с вода - така че да се покрие и горния слой картофи. На мен ми отиде малко повече от една и половина чаена чаша.
Пирянът се слага да се пече в студена фурна, тъй като глинения съд трябва да се загрява равномерно и ако се сложи в гореща фурна, има голяма опасност да се спука.
Фурната се включва на 180 градуса и се пече, до готовност на  картофите и ориза. Ако се случи така, че оризът се окаже суров, а водата е извряла, долейте още мъничко вода и допечете.

Чесънът се счуква и се смесва с оцета и нарязания магданоз. Тази смес се излива върху горещото ястие.
Това последното е по рецепта. Но аз не бях сигурна как ще се приеме чесъна от девойката у нас и затова го пропуснах. След като извадих ястието, го напръсках леко с балсамов оцет и поръсих с магданоза.

10 коментара:

  1. Чудесна рецепта и страхотно изпълнение! Не бях чувала за това ястие и като любител на домашната кухня много ме заинтригува. Непременно ще опитам :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Голяма вкусотия е! И у дома го правя, но го наричаме "картофи с ориз", а то си е точно "пирян". Чесънът с оцет и магданоз му придават завършен невероятен вкус. Радвам се че сподели и ме подсети за това вкусно ястие. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Иле, точно навреме видях рецептата ти. Благодаря, това поднесох днес за обяд, голяма вкусотия. Толкова простичко и толкова хубаво :) Да ни радваш все така!
    Усмивки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошно предложение с много вкус и апетитна визия, Илианка,
    и наистина потвърждение, че "простите и семпли неща са най-добри"...
    Поздрави и благодаря за чудесната рецепта, определено по мой вкус!

    ОтговорИзтриване
  5. Или,
    по нашия край не смесват картофите с ориз, но определено с чесъна накрая се е получило едно прекрасно, семпло и апетитно ястие.Затова си записвам рецептата за проба.Не на последно място е и икономично .
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  6. Илианка, чудесно се е получило! Визия - прекрасна! Ще го спретна задължително. Благодаря за рецептата! Сърдечен поздрав! Марчева

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна рецепта, препоръчвам я горещо! Правя я още от времето когато публикувахте рецепти във в. "24 часа" и стана любима на всички у дома. И моля, не пропускайте чесъна и оцета, придават невероятен вкус!
    Sani

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви! Радвам се, че ви се понрави тази простичка рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  9. Приготвих тази чудна гозба, Илианка! :-) Получи се много, много вкусно. Следващия път ще нарежа на по-тънки от 1 см. картофите, защото им трябваше доста време за готовност. Благодаря ти за прекрасната рецепта, която вече честичко ще правя! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бении, благодаря ти, че опита и тази моя рецепта! Много съм щастлива, че и на вас допадна ❤️

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...