четвъртък, 30 ноември 2017 г.

Ориз с кладница и... пиле


Тази рецепта трябваше да бъде само ориз с кладница, но три поредни ястия без месо дойдоха в повече на по-добрата половинка у нас w00t и така прибавих пиле, което обаче не е толкова много, колкото в пилето с ориз, което приготвям обикновено.
Ястието можете да приготвите и само с гъби, като не е задължително да използвате само кладница. Може да комбинирате с печурки или пък да използвате само печурки или гъби, с каквито разполагате. Ако пропуснете пилето, може да увеличите двойно количеството на гъбите в рецептата.
Има и друг вариант - да увеличите пилето rofl

Продукти:

250 г кладница
1/2 пиле
1 1/2 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
1 малка зелена чушка (може и без нея, ако нямате)
4 1/2 ч.ч. вода (вместо вода можете да използвате и бульон)
черен пипер
сол

чаената чаша, която ползвам е с вместимост 200 мл.



Пилето се нарязва на парчета, измива се и се подсушава. Лукът, морковите и чушката се режат на ситно. Гъбите се накъсват на ленти. Оризът се измива.

В 3-4 с.л. загрята мазнина се слагат парчетата пиле първо с кожата надолу за кратко, колкото да се запечатат от всички страни. Изваждат се и в същата мазнина се изсипват лука, морковите и чушките. Задушават се докато омекнат. Слагат се гъбите. Те вероятно ще си пуснат малко вода. Готви се, докато водата напълно се изпари. След това се прибавя ориза. Готви се при постоянно бъркане, докато оризът промени цвета си. Налива се една чаша от водата.
Тази смес се прехвърля в тавата, в която ще се пече яситето. Налива се останалата вода. Разбърква се хубаво. Посолява се на вкус и се подправя с черен пипер.
Подрежда се месото и оризът с кладница и пиле се слага да се пече в загрята фурна на 180 градуса.

3 коментара:

  1. Или,
    не съм ползвала гъбата кладница до сега.Не знам дали тази гъба е по - трудно смилаема от печурката.Но гъбите са чудесни особено през постите стига човек да ги познава или да ползва култивирани.Чудесно ястие се е получило, много красиво изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, на мен ми харесва, макар и да не купувам често.
    А иначе съм чела, че е полезна за много неща тази гъба :)
    Опитай.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно, много обичам кладница.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...